Huvudmeny

Glömt användarnamn eller lösenord Skapa ett konto

Mälarsjukhuset nattintensiven, maj 2011. Foto: Ulf Huett.

Nyutbildade sjuksköterskor kräver minst 24 000 kronor

Våra yrkesgrupper ger människor högre livskvalitet och sänker vårdens kostnader. Högre löner och bättre villkor borde vara en självklarhet, skriver Eva Nowak, Jane Stegring och Gunilla George från Vårdförbundet avdelning Stockholm i en debattartikel på Newsmill.

Debattartikel

Debattartikel publicerad på Newsmill 2012-02-29

Storstäder växer. Stockholms län växer så det knakar. Hundra nya invånare varje dag. Det blir 36 500 fler människor om året. Nyligen kom Statistiska Centralbyråns, SCB:s framtidsprognos som visar att det saknas 30 000 sjuksköterskor och 7 500 biomedicinska analytiker år 2030. Det är de yrken med akademisk utbildning där bristen blir allra störst i Sverige. Yrken som påverkar hela befolkningen från det vi föds tills det är dags att värdigt få ta adjö.

Stora pensionsavgångar, bristande intresse för utbildningarna och ökade behov är några förklaringar. Men arbetsgivare gör allt för att hålla lönerna nere och försöker lösa vårdkrisen inför sommaren med att anställa nyutbildade sjuksköterskor till så låga löner som möjligt.

Samtidigt redovisar landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) det lyckade projektet med Vårdcoacher under rubriken: "Vårdcoacher sparar miljarder". Hon har inspirerats av Vårdförbundets tio år gamla idé om vårdlotsar. Sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor lotsar eller om man så vill coachar patienter till rätt vård. Framförallt avlastas akutmottagningar. Människor lider mindre och får högre livskvalitet när de får rätt vård direkt. En procent av alla patienter i exempelvis Stockholms län står för 30 procent av vårdkostnaderna. Med sjuksköterskor som lotsar rätt sjönk kostnaden med 57 procent.

I Vårdförbundets avtal med Sveriges kommuner och landsting, SKL, står det klart och tydligt att lönen ska motsvara det våra medlemmar bidrar med till vården. Lönesättningen är individuell. Våra sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor gör allt för att människor ska möta rätt kunskap genom hela livet. Våra yrkesgrupper sänker också vårdens kostnader.

Varför är det aldrig tal om att använda det ökade ekonomiska utrymmet vi skapar till att höja lönerna och införa betald specialistutbildning för våra livsviktiga grupper? En studie från Uppsala universitet där ungdomar fick avkodade beskrivningar av sjuksköterske- och ingenjörsyrken visar att både killar och tjejer i gymnasiet gärna väljer sjuksköterskeyrket. Men när killarna sedan fick se att det var sjuksköterska de valde och vilken status, lön och otydliga karriärvägar de har väljer de bort yrket.

92 procent av sjuksköterskorna är kvinnor. Åtta procent är män. Högskoleverket, HSV har beräknat att ökningen av andelen män är minimal, tre procentenheter till år 2020. "På sjuksköterskeutbildningen – den till studerandeantalet överlägset största medellånga utbildningen – har det absolut inte hänt någonting med könsfördelningen under de tre senaste decennierna", skriver HSV.

Nyligen sa en ung sjuksköterska upp sig med buller och bång från akuten på Karolinska Solna. Anledning: lönen var usel. Mellan raderna sa chefen att ville man ha en löneutveckling skulle man inte välja sjuksköterskeyrket. Det är ett kall. Men den tiden är förbi.

Sjuksköterskestudenter i Stockholm har fått nog. De nöjer sig inte längre med ingångslöner runt 21 000 kronor och en löneutveckling på några tusenlappar under ett helt yrkesliv. De kräver minst 24 000 kronor till att börja med och har bildat en framgångsrik Facebookgrupp. Forumet gör det möjligt att diskutera arbetsgivarnas argumentation. Det går inte att lura dessa studenter. Och nu ansluter sig alltfler runtom i landet.

Eva Nowak, ordförande Vårdförbundet avdelning Stockholm

Jane Stegring, vice ordförande Vårdförbundet Stockholm

Gunilla George, vice ordförande Vårdförbundet Stockholm

Du som gör ett inlägg ansvarar själv för innehållet. Regler för kommentering »

Ssk

2012-03-19 11:36  

Japp, nu börjar andra yrken muttra och tycka varför, jag har minsann bla bla, undra just hur länge det skulle ta.. Har inte bara politiker chefer mot oss. Utan har eg folket med emot oss om man gräver lite. Många säger att klart ssk ska ha mer i lön. Men när det är dags att betala så är det ingen som vill vara med och betala. Är verkligen att slåss mot goliat, säger bara lycka till !!! Fast vet nog hur det kommer sluta, men hoppas verkligen att jag har fel...

Lena Rousk
Lena Rousk

2012-03-03 19:04  

Stå på er, sommaren närmar sig med stormsteg och utan er klara vi oss inte. Så det finns bara en fråga som kvarstår. Vem viker först! Jag önskar att ni orkar hålla ut någon månad till. Självklart finns oron att inte ha något jobb, men att arbeta på timme eller tom i Norge finns ju... för en kortare tid.
Har själv 24 års erfarenhet och 2 vub. och den makalösa lönen på 28 500. Önskar att jag hade varit lika tuff som ni. Så stå på er och härda ut! Ni är guld värda för ert mod och kampvilja. Lycka till! ;-)

Lisa

2012-03-02 21:07  

Tycker löner ska höjas nu!!!!!!!! inte om 100 år, start-lön ska vara minst 25.000, är det bara lågt eg efter 3 år på högskola och studielån + det ansvar man har sen. Sen ska lönen minst öka med 500 spänn per år. Vubbade syrror ska ha ingångslön 35.000 och öka med 1000 spänn per år. + att samhället ska betala oss ssk retroaktivt lön för alla år som vi slavat för en slavlön. Vill vi ha en säker, bra vård i framtiden kan vi glömma med löner runt 20 för nya och en slutlön runt 23-24 efter många år erfarenhet. Och att vidareutb inte alls lönar sig. Rätt uttjatat utryck men ingen kommer välja vården tillslut. En fråga Vb när ska ni börja ta i med hårdhandskarna och verkligen kämpa för den viktigaste frågan lön och arbetstider? Läkare fick 15.000 ssk 1000 då höjdes det röster får vara nog, men när är det nog?

David

2012-03-01 11:44  

Kom och kräv det på jobbmässan i Stockholm för sjuksköterskor. 22-23 mars på Nalen. Läs mer på www.medrek.se

Malin

2012-02-29 23:29  

Hoppas ni lyckas, stå på er nya ssk. Men tyvärr så kommer arbetsgivaren nog vinna även denna gång. Kommer vänta ut kampen som de gjorde senaste strejken som blev ett stort fjasko!!!!!. Tillslut kommer folket krypandes och tar hånlönen det vet ab så väl. Räkningen måste betalas, mat och hyra kan ingen vara utan. Sen tycker många unga oerfarna att 15-16.000 är väldigt mycket mer än det lilla studiebidrag man levt på i tre år som ensam student. Slipper ju nudlar, men ha hus familj barn då skrattar man inte när lönespec kommer. Har man jobbat ett tag och ser vad andra yrken får i startlön med samma längd på högskola, så vet man att man är så lurad och underbetald som man kan bli. Hoppas faktiskt att unga idag är smarta nog att välja bort vårdyrken som ssk eller usk tex och att det blir stor brist om några år. Ända sättet på att få upp lön och status är att det blir stor brist.

Visa alla kommentarer »
Och få:
  • Personlig utveckling
  • Trygghet och rådgivning
  • Inkomstförsäkring

Presskontakt

Cecilia Sandahl
Presschef
Tel: 08-14 77 69, Mobil: 070-687 32 42
cecilia.sandahl@vardforbundet.se

Alma Kastlander
Pressekreterare
Tel: 08-14 78 35, Mobil: 070-088 67 98
alma.kastlander@vardforbundet.se

Pressjour:
Mobil: 070-310 30 09

Se pressmeddelanden, debattartiklar, pressbilder och kontaktinformation i vårt Pressrum