Huvudmeny

Glömt användarnamn eller lösenord Skapa ett konto

Vårdförbundet i medier i september

Debattartiklar om nollvision för vårdskador och att akutvårdsgarantin hotar vårdens kvalitet. Manifestation för högre löner i Uppsala, en höstbudget utan betald specialistutbildning och ett miljardunderskott i Region Skåne är några av de ämnen som har dominerat medierapporteringen om Vårdförbundet i september.

Dags för nollvision för vårdskador

Varje dag dör i genomsnitt åtta människor i Sverige på grund av misstag eller felbehandlingar inom sjukvården. Det är oacceptabelt, skrev Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar län, i Sydsvenskan den 19 september. Läs hela artikeln här.

Debatten om en nollvision för vårdskador lyftes i flera medier, bland annat i Dagens Medicin.

Akutvårdsgaranti hotar vårdens kvalitet

Alliansens akutvårdsgaranti innebär att resurser som ska användas till svårt sjuka patienter dräneras och används till unga människor som uppsöker akuten för småkrämpor. Det är orimligt, skrev Sineva Ribeiro i en debattartikel i Göteborg-Posten den 20 september. Läs hela artikeln här.

Trots löften: Ingen betald specialistutbildning för sjuksköterskor

Trots att Alliansen i princip haft betald specialistutbildning som vallöfte saknas förslag i budgeten.
– Tillräcklig tillgång på specialister är givetvis centralt för att säkerställa en god och säker vård, sa Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.
Regeringen skapar 100 nya platser på specialistsjuksköterskeutbildningen, men vice ordförande Pia Arndorff menar att förslaget är uddlöst om utbildningen inte är betald.
– Det är jättebra att regeringen ser att det finns ett behov. Det är brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Men man måste skapa förutsättningar för att få sjuksköterskor att vilja gå de här utbildningarna. Det räcker inte att bara tillsätta fler platser, sa Pia Arndorff i Dagens Medicin.

– Man kan jämföra det med läkarnas specialistutbildning, sa Vårdförbundets ordförande i Kronoberg Gisela Bertilsson i Smålandsposten. För en sjuksköterska blir det närmast en förlustaffär att utbilda sig till specialist, påpekade hon.

Kongress med beslut om framtiden

Den andra delen av Vårdförbundets kongress fick inte lika stort genomslag i media som när det i våras skulle väljas en ny förbundsstyrelse och ny förbundsordförande. Rapporter från kongressen förekom främst i Dagens Medicin och i Vårdfokus, samt några kortare notiser i lokala tidningar. Några av frågorna som lyftes var att Vårdförbundet vill stoppa omskärelse av barn och att arbetstid, arbetsmiljö och den egna organisationens utveckling låg i fokus på kongressen.

Satsa mer på att förebygga ohälsan

Cancer, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och kronisk lungsjukdom ligger bakom två av tre dödsfall globalt och utgör en ohållbar påfrestning på sjukvårdssystemen och samhällsekonomin. Vi kräver därför att regeringen stöder FN:s globala arbete och ökar det förebyggande arbetet även nationellt, skrev bland andra Tobaksfakta och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro på GP Debatt den 20 september. Läs hela artikeln här.

Manifestation i Uppsala för högre löner

Den 19 september genomförde Vårdförbundet avdelning Uppsala en manifestation i anslutning till att landstingspolitiker anlände till möte med landstingsfullmäktige. Syftet var att lyfta frågan om att sjuksköterskor har för låga löner i förhållande till kompetens.

– Vi bidrar med vår kunskap varje dag till en god och säker vård. Nu vill vi bli värderade fullt ut för vår insats. Kopplingen mellan verksamhetens mål, vår kunskap och lön saknas, sa Kristin Sibbmark Williamsson, vice ordförande Vårdförbundet avdelning Uppsala i ett pressmeddelande.

Många lokala medier lyfte nyheten, bland annat Upsala Nya Tidning. Du kan läsa hela artikeln på UNT:s webbplats.

Miljardminus i Skåne

Högre kostnader och lägre skatteintäkter än väntat har lett till att Region Skåne går en miljard kronor back i sin budget inför 2012. Enligt Vårdförbundet i Skåne har det osthyvlats länge nog inom vården.
– Snart är osten slut. Fler nedskärningar är omöjliga, sa Vårdförbundets Mats Runsten i en kommentar till Sydnytt.

Fakta i september

  • 14 710 816 människor har kunnat läsa om, lyssna till eller titta på nyheter om Vårdförbundet. (I augusti var det 13 553 736 59.)
  • Om vi istället hade annonserat beräknas värdet till 5 517 072 kronor. (I augusti var det 4 555 437.)
  • 40-i-topp publicering, om vi bortser från vår egen webb och webbplatser som exponerar pressmeddelanden, ser ni nedan.
  • För en komplett bild av medieexponeringen i september, öppna de bifogade dokumenten.

20-i-topp i september

Vårdfokus
Dagens Medicin
Sydsvenskan
Mora Tidning
Katrineholms-Kuriren
Sveriges Radio Uppland
Göteborgs-Posten
Sveriges Radio Malmö
Sveriges Radio Kristianstad
Upsala Nya Tidning
Eskilstuna Kuriren
Falu Kuriren
Borlänge Tidning
Södra Dalarnes Tidning
Skånska Dagbladet
Norra Skåne
Sunt Liv
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblad
Östran

Cecilia Sandahl Presschef 070 - 687 32 42

Du som gör ett inlägg ansvarar själv för innehållet. Regler för kommentering »

Och få:
  • Personlig utveckling
  • Trygghet och rådgivning
  • Inkomstförsäkring

Presskontakt

Cecilia Sandahl
Presschef
Tel: 08-14 77 69, Mobil: 070-687 32 42
cecilia.sandahl@vardforbundet.se

Alma Kastlander
Pressekreterare
Tel: 08-14 78 35, Mobil: 070-088 67 98
alma.kastlander@vardforbundet.se

Pressjour:
Mobil: 070-310 30 09

Se pressmeddelanden, debattartiklar, pressbilder och kontaktinformation i vårt Pressrum

Lokala avdelningar

Pressmeddelanden

Vårdförbundets pressmeddelanden.

Debattartiklar

Vårdförbundets debattartiklar.