Huvudmeny

Glömt användarnamn eller lösenord Skapa ett konto

Listar artiklar för ämne: hjärnan

Minne och tankeförmåga påverkas av många års skiftarbete

Natt- och skiftarbete gör att hjärnan åldras i förtid, visar ny forskning.


Relationer

Den sociala hjärnan Katarina Gospic 
 Brombergs 2014
. www.brombergs.se



Efter tio års "medvetslöshet" svarade Scott plötsligt på personalens frågor

En allvarligt hjärnskadad patient från Kanada har efter mer än ett decennium i vegetativt tillstånd börjat kommunicera med sin omgivning. Patienten svarade plötsligt relevant på frågor om hur han mådde i samband med att hans hjärnaktivitet...

Ny webb-app följer barnhjärnas utveckling

Hjärnfonden lanserar en webb-applikation som förklarar nyfödda barns beteende och hjärnans utveckling det första året efter födseln.

Även lindriga hjärnskador kan ge långvariga följder hos barn

Många barn med lindriga trauman mot hjärnan får kvarstående men som avsevärt försämrar deras dagliga liv. Problemen kvarstår åtminstone ett år efter skadan, visar ny amerikansk forskning.

Sämre hälsa men bättre mående efter brustet aneurysm

Orken sviktar ofta efter ett brustet aneurysm i hjärnan och det blir svårt att leva som förr. Men många värderar livet annorlunda. Tidig rehabilitering skulle kunna underlätta.

Musikalisk färdighet utvecklar hjärnan

Övning ger inte bara färdighet, utan också en högre utvecklad hjärna. En studie visar att klassiska musiker, även icke-professionella, lyckas utveckla en hög mind-brain-funktionalitet.

Bäst åka baklänges i barnvagnen

Den skotska barnpsykologen Suzanne Zeedyk har ingående studerat små barn som åker framåt och bakåt i sittvagn. De mår bäst av att åka baklänges, visar hennes forskning.

Ny forskning ökar hoppet för patienter med Parkinsons sjukdom

En ny studie ger hopp om att kunna hindra spridningen och bromsa sjukdomsförloppet av Parkinson. Det är forskare vid Lunds universitet som har funnit en förklaring till hur sjukdomen sprider sig i hjärnan.

Chip i hjärnan kan hjälpa mot depression

Det låter som science fiction, men är sant. En forskargrupp i Lund håller på att ta fram en sorts elektroder som kan påverka dina känslor.

Och få:
  • Personlig utveckling
  • Trygghet och rådgivning
  • Inkomstförsäkring

Vårdförbundet

Stängt 25-26 maj

Den 25-26 maj har Vårdförbundet stängt på grund av personalutveckling. Vid brådskande arbetsrättsliga ärenden kan du kontakta din lokala avdelning.

Värva en kollega - få biobiljett

varva en kollega - kopia

Från 15 april till 31 maj kan du värva dina kollegor till att bli medlemmar. Som tack får både du och den du värvar varsin biobiljett. Våga fråga dina kollegor om de vill bli medlemmar och gå på bio. Låt oss växa i vår!

Lokala avdelningar

OB-ersättningar vår & sommar

Sommar

Få koll på OB-ersättningar för vårens och sommarens helger. Vi har listan från avtalsområde landsting, region och kommun.

Förtroendevald

Sidorna för dig som är förtroendevald på arbetsplatsen.

Facebook