Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Medskick om uppsagt årsarbetstidsavtal

Vårdförbundet avdelning Jönköping sa i början på året upp det ramavtal om årsarbetstid som Vårdförbundet har med Region Jönköpings län, avtalet upphör att gälla 31 december 2022. Vi har fått en del medskick från medlemmar men vill gärna ha även dina åsikter.

Vårdförbundet känner nu till att det är ett mindre antal, ungefär 50 personer, som idag går på årsarbetstid. Bland annat är det en del chefer men även andra och då framför allt med olika administrativa funktioner. Vårdförbundet har mött några chefsmedlemmar, vi bjöd in till två tillfällen, för att lyssna in behoven kopplat till arbetstid.

Vi fick några värdefulla medskick som vi tar med oss i kommande samtal med arbetsgivaren om eventuell avtalslösning till medarbetare som är i behov av att kunna styra sin arbetstid mer.

Synpunkter som framkommit

  • Arbetstidsförläggning/arbetsmiljö. Viktigt att kunna vara flexibel som chef, men också att planera och förlägga arbetstiden på så vis att man minskar risken för stora mängder inarbetad tid t.ex. förlägga tiden så att man finns tillgänglig i samband med skiftbyte/slut av arbetsdag i utbyte mot en ledig dag då och då.
  • Rimliga förutsättningar att hinna med sitt uppdrag inom arbetstiden. Viktigt att tiden registreras så att den tid man gör blir synlig, har tidigare haft förtroendetid och då kunde jag jobba hur mycket som helst, det syntes ingen stans att det fanns tid som skulle tas ut.
  • Svårigheter att få ut inarbetad tid och semester. Majoriteten av våra chefsmedlemmar har också den kompetensen som krävs för att kunna tjänstgöra kliniskt när behov uppstår, om det inte kan lösas på annat sätt förväntas det ske. Detta minskar möjligheten för våra medlemmar att ta ut inarbetad tid, för då det skulle vara möjligt finns ofta behovet av arbetsinsatser kliniskt i stället.
  • Möjlighet till övertidsersättning vid kliniskt arbete eller arbete som man inte kan påverka/styra utanför normalarbetstiden. Personalbristen i den kliniska verksamheten bidrar till att chefer som ”täcker upp” kliniskt ofta bygger på sig stora mängder inarbetad tid då de inte medges övertidsersättning, trots att detta arbete sker utanför normaltiden.
  • Ingen inarbetad tid ska falla bort, utan ersättas.

Vad tycker du?

Om du har medskick i denna fråga, skicka dem gärna till oss.

JAG VILL KOMMA MED MEDSKICK OM ÅRSARBETSTID

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -