Vad innebär det nya kollektivavtalet HÖK 22, vad händer kring löneöversynen och hur blir man särskild yrkesskicklig? Många aktuella frågor så passa på att anmäl dig till frukostmötena med våra politiker!
HÖK 22
Från 1 april gäller ett nytt 2-årigt kollektivavtal (HÖK 22) för dig som arbetar i region, kommun och kommunalt bolag. Avtalet innehåller bland annat fortsatt satsning på särskilt yrkesskickliga, flera koll- och kontrollpunkter för bättre arbetsmiljö, förbud mot återkrav vid utbildningsanställningar samt höjd ersättning vid mer är 200 timmar övertid eller mertid. Vi har också träffat en överenskommelse om en Kompetenskommission som ska arbeta med att trygga kompetensförsörjning och god arbetsmiljö i hälso- och sjukvården samt omsorgen.
LÄS MER OM HÖK 22
För att HÖK 22 ska gälla lokalt behöver det skrivas lokala kollektivavtal (LOK) med berörda arbetsgivare. Därutöver har vi inbokade möten under våren och tidig höst med samtliga arbetsgivare för att gå igenom skrivningarna i HÖK 22 och för att finna samsyn i vad den säger samt bestämma tider med arbetsgivarna för de olika koll- och kontrollpunkterna. Vi ser helst att du som är förtroendevald på arbetsplatsen i kommunen är med på dessa möten. Vi planerar att genomföra utbildningsinsatser gällande innehållet i HÖK 22 och vårt löneavtal för er förtroendevalda under hösten.
Löneöversyn 2022
I det nya avtalet HÖK 22 är skrivningarna i löneavtalet oförändrade vilket innebär att begreppet särskilt yrkesskicklig (SYS) finns kvar och att dessa fortsatt ska prioriteras. Även skrivningen om särskild analys är oförändrad vilket gör att parterna (arbetsgivaren och VF avdelning Jönköping) fortsatt ska analyserautfallet och hur verktyget SYS använts för att öka lönespridningen.
Kommun Du som är förtroendevald på arbetsplatsen i kommunerna har mandatet att genomföra löneöversynenen och kan ta stöd av samordnare i avdelning Jönköping vid behov. Däremot kommer vi centralt fortsatt att hålla i den särskilda analysen som genomförs efter att löneöversynen är genomförd, denna analys ska ligga till grund för kommande års löneöversyn. Vid denna analys ser vi gärna att ni förtroendevalda på arbetsplatsen i kommunen närvarar.
Region Lönesamtalet sker även i år vid ett tillfälle där förslag till ny lön ges dvs. lönesättandesamtal. Detta är ett fysiskt samtal där lönesättande chef berättar för medarbetaren sitt löneförslag och ger en välgrundad motivering till lönepåslaget med stöd av lönekriterier som identifierar särskilt yrkesskicklig, detta är även förtydligat i samsynsdokumentet från 2020-12-22. Vidare så får lönesättande chef höja ett förslag vid sittande bord i lönesamtalet om man har missat något som chef.
Regionen gör även i år en medveten relativlöneförändring genom att ägna ”särskild uppmärksamhet” åt yrkesgrupper som är kliniska, kvinnodominerade och i första hand akademiska. Dessa yrkesgrupper består av 11 stycken där Vårdförbundets fyra yrkesgrupper ingår. Vidare kommer även en särskild uppmärksamhet ägnas vårdenhetschefers lönestruktur/-nivå i samband med löneöversyn 2022.
Tidsplan löneöversyn 2022
Enskild överläggning Vårdförbundet - 26 april
Information kommer ut till chefer - 27 april
Plånbok (löneutrymme) till chef - 29 april
Närmaste Chef lönesätter och gör ett löneförslag - 29 april-27 maj
Klarsignal till lönesamtal - 3 juni
Lönesamtal - 3 juni-30 september
Avstämningar, i varje verksamhetsområde - 3-7 oktober
Löneutbetalning - oktoberlönen
Vårdförbundet anser att tidsplanen, med ny lön först i oktober, endast kan accepteras om arbetsgivaren kan garantera att det samlade budets profil kommer att vara i enlighet med avtalets intentioner (dvs. en ökad lönespridning). Dessa garantier menar sig arbetsgivaren inte kunna ge men säger sig däremot kunna garantera att inga insatser kommer att sparas för att försöka åstadkomma ett bud med rätt profil, och att tidsplanen möjliggör just sådana insatser. Detta betyder att lönesättande chefer nu fått rejält med tid för att göra en rättvisande lönesättning där man i sina lönekriterier synliggör de som är erfarna och särskilt yrkesskickliga och därmed får till den lönespridning som vi i vårt löneavtal vill uppnå. Lönen betalas ut med retroaktivitet från 1 april.
Med tanke på de olika verksamhetsområdenas bristfälliga följsamhet till vad som avtalades vid både löneöversyn 2019, 2020 och 2021, mellan de lokala parterna, var vi som parter eniga vid den fördjupade analysen för 2021 om att utbildningsmaterialet behöver förtydligas kring lönesättning och lönesamtal, för att hjälpa cheferna att både kunna sätta rätt lön och kommunicera den till medarbetaren. Denna del har arbetsgivaren också förtydligat i utbildningen inför löneöversyn 2022 och man är också beredd att avsätta tid i processen för att detta ska kunna ge utslag.
Särskilt yrkesskicklig – Föreläsningar med Jonna Bornemark
Begreppet yrkesskicklig och särskilt yrkesskicklig vad innebär det rent konkret? Att vara särskilt yrkesskicklig innebär att du kombinerar din erfarenhet, teoretiska kunskap och praktiska handlingar med en situationsanpassad omdömeskunskap, för bästa resultat. Men också att du är med och bidrar till andras utveckling så att även de kan odla sin särskilda yrkesskicklighet.
Vårdförbundet har tillsammans med Professor Jonna Bornemark tagit fram en serie filmade föreläsningar med områden för reflektion som ska hjälpa på vägen. Du kan se föreläsningarna på egen hand eller tillsammans med kollegor.
Dessa fyra föreläsningar hittar du i här i kunskapsrummet!
Frukostmöten med politiker 15, 16 och 17 juni kl. 8-10
Vi ordnar frukostmöte på tre ställen i kommunen och dit har vi också bjudit in politiker. Ta chansen nu och var med och ställa dina frågor till både regionpolitiker och kommunpolitiker. Frågor som kan handla om hur vården ska organiseras på bästa sätt, hur får vi en bättre arbetsmiljö i vården, hur får vi Vårdförbundets fyra professioner att stanna kvar i vården och hur kompetensförsörjer vi vården på bästa sätt både nu och i framtiden?
Sprid denna information till dina medlemmar på arbetsplatsen och anmäl dig i aktivitetsportalen – begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Vi möts till en härlig frukost under informativa samtal.
• 15 juni - Hotell Savoy Jönköping • 16 juni - Gummifabriken Värnamo • 17 juni - Stadshotellet Eksjö
Träffar för förtroendevalda – Save the date
Äntligen kan vi träffas fysiskt igen i Vrigstad. Vad vi längtar! Därför har vi nu bokat in två tillfällen till hösten:
• 13–14 september med övernattning • 14 december med julbord
OBS! Glöm inte att ansöka om tjänstledigt för fackligtuppdrag med lön senast 14 dagar innan eller så ansöker du redan idag så att du inte glömmer.
Kontakt Vårdförbundet avdelning Jönköping
Tillgänglig förtroendevald (TGF): 036 - 30 64 41
Verksamhetsområdesrepresentanter samt mentorer: Medicinsk vård: Fatmir Zogaj fatmir.zogaj@vardforbundet.se Kirurgisk vår: Angelica Hansen angelica.hansen@mittvardforbund.se Bra Liv: Kristina Bergholtz kristina.bergholtz@vardforbundet.se Psyk-Rehab-Diagnostik: Anne-Sofie Blixt Källner anne-sofie.blixt@vardforbundet.se Verksamhetsstöd och service: Michelle Nilsson michelle.nilsson@vardforbundet.se
Ordförande Iréne Sjövall Sanned irene.sjovall.sanned@vardforbundet.se Vice ordförande Maria Löfqvist maria.lofqvist@vardforbundet.se
Med vänlig hälsning, Iréne Sjövall Sanned Ordförande Avdelning Jönköping VÅRDFÖRBUNDET |