Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Löneväxling till extra semesterdagar i Region Jönköpings län

Vårdförbundet har tecknat avtal med Region Jönköpings lön om möjlighet att växla lön mot fler semesterdagar. Läs vidare om vad avtalet innebär och vilka som kan nyttja detta.

Bakgrund

Region Jönköpings län uttrycker att de vill vara en attraktiv arbetsgivare, med det som bakgrund inleddes förhandlingar med samtliga fackförbund inom regionen om avtal för löneväxling till fler semesterdagar.

Vårdförbundet som är ett av de tre största förbunden inom regionen tog en ledande roll i denna förhandling och även om detta avtal kommer vara begränsat till ett fåtal av våra medlemmar så ansåg Vårdförbundet avdelning Jönköping att det var viktigt att vara med och påverka avtalskonstruktionen.

Det var även viktig för oss att belysa våra medlemmars svårigheter att få ut sin redan kollektivavtalade semester och att arbetsgivaren, om de vill framstå som attraktiva med detta avtal, måste arbeta aktivt för att majoriteten av de anställda ska kunna nyttja avtalet.

Avtalets viktigaste punkter

Avtalets innebörd är att den som önskar och finns i en verksamhet som tillåter det ska kunna ”köpa” fler semesterdagar, vilket leder till att den totala utbetalda lönen blir lägre. Detta ger så klart en del ekonomiska konsekvenser, som framgår i avtalet och i punkterna längre ner, som du som individ måste ta ställning till.

Detta lokala kollektivavtal som Vårdförbundet avdelning Jönköping har ingått med Region Jönköping finns att läsa i sin helhet på Regionens intranät, men här nedan listas några punkter som kan vara bra att känna till:

  • Avtalet handlar om att man byter lön mot semesterdagar. Det är betydligt bättre än lediga dagar, när det kommer till värdet på överenskommelsen, då dessa har samma värde som vanliga semesterdagar. I vissa kommuner har Vårdförbundet avtal där man växlar semesterdagstillägget mot lediga dagar vilka inte har samma värde som semesterdagar.
  • Alla tillsvidareanställda har möjlighet att löneväxla till 5 extra semesterdagar om verksamheten tillåter och att du inte har för mycket sparade semesterdagar eller komp-tid.
  • Det är verksamhetens behov som avgör om det är möjligt att löneväxla till extra semesterdagar. För att få reda på vad som gäller i just din verksamhet så behöver du prata om detta med din närmaste chef. Långt ifrån alla av Vårdförbundets medlemmar kommer kunna löneväxla till ytterligare semesterdagar då de huvudsakligen finns inom verksamheter som i dagsläget inte är tillräckligt bemannade och inte kan erbjuda sina medarbetare att få ut de årliga semesterdagar som de redan har genom kollektivavtalet. Men det kan vara möjligt för några få och detta vill Vårdförbundet inte hindra, därför har vi tecknat detta avtal.
    På sikt, genom idogt påverkansarbete, hoppas vi att arbetsgivarens verksamheter ska vara så bemannade att våra medlemmar i större omfattning kan ta ställning till en eventuell löneväxling till fler semesterdagar. För detta krävs ett aktivt arbete utifrån bemanning, arbetstidsförläggning, arbetsmiljö och patientsäkerhet vilket också anges i förhandlingsprotokollet.
  • Möjligheten till växling gäller om du har max 5 (fem) sparade semesterdagar eller 40 timmar i komp-tid sen tidigare. 
  • Överenskommelse om löneväxlingen måste ingås senast den 30 november för att börja gälla påföljande semesterår.
  • Individuell överenskommelse träffas mellan medarbetaren och närmaste chef och gäller tillsvidare så länge anställningen pågår. 
  • Den individuella överenskommelsen är uppsägningsbar men beroende på när under året den sägs upp finns en risk för semesterlöneskuld. Denna risk är det viktigt att du som individ överväger innan du tecknar en överenskommelse om detta.
  • Du måste själv anmäla förändringar i bruttolönen till Försäkringskassan.
  • Chef ska årligen beröra överenskommelsen i medarbetarsamtalet, så att båda parter kan ta ställning till om överenskommelsen fortfarande är aktuell eller ska sägas upp.

Ekonomiska konsekvenser att tänka på

Avdraget görs på bruttolönen vilket gör att vissa saker påverkas. Det är viktigt att du som individ innan du bestämmer dig för att teckna en överenskommelse om att ”köpa” ytterligare semesterdagar tar ställning till om du accepterar de negativa ekonomiska effekterna som detta innebär:

  • PÅVERKAS
    • avsättningen till allmänpension blir lägre
    • föräldrapenning och sjukpenning blir lägre för inkomster som ligger under brytpunkten, för närvarande 7,5 basbelopp.
  • PÅVERKAS INTE
    • grundlön som ligger till grund för avtalsenliga beräkningar, exempelvis föräldrapenningtillägg, sjuklön eller garanterat utfall i löneöversyn påverkas inte.
    • beräkningar av ersättningar i AB (Allmänna Bestämmelser) utgår från grundlönen och påverkar inte dessa ersättningar
    • avtalspensionen (tjänstepensionen) påverkas inte.

Frågor?

Har du frågor om avtalet så ta kontakt med Vårdförbundet avdelning Jönköping:

Tillgänglig förtroendevald (TGF): 036 - 30 64 41

Verksamhetsområdesrepresentanter:

Medicinsk vård:  Fatmir Zogaj, fatmir.zogaj@vardforbundet.se

Kirurgisk vård: Angelica Hansen, angelica.hansen@mittvardforbund.se

Bra Liv: Kristina Bergholtz, kristina.bergholtz@vardforbundet.se

Psyk-Rehab-Diagnostik: Anne-Sofie Blixt Källner, anne-sofie.blixt@vardforbundet.se

Verksamhetsstöd och service: Michelle Nilsson, michelle.nilsson@vardforbundet.se

 

Med vänlig hälsning,

Iréne Sjövall Sanned, Ordförande Avdelning Jönköping, VÅRDFÖRBUNDET

 

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -