Mycket händer och har hänt i sjukvården under vintern och våren, vi ser en alltmer pressad arbetsmiljö och många gånger en vårdmiljö där inte patientsäkerheten kan garanteras.
Vårdförbundet har agerat på många arbetsplatser i länet där arbetsmiljön är under all kritik, vi har ett flertal inskickade ärenden till arbetsmiljöverket och har även varit i kontakt med IVO i olika ärenden där en alltför hög arbetsbelastning sätter patientsäkerheten på spel. Vi ser chefer som inte kan bedriva det arbetsmiljöarbete som är deras ansvar. Vi ser chefer delegera arbetsmiljöansvaret högre upp i chefsleden, för att de inte får verktygen att arbeta med.
Löner 2022
Eftersom vi har ett nytt löneavtal, HÖK-22, som började gälla den 1 april 2022 har årets lönerevision blivit försenad. I region Norrbotten är löneavstämningen klar och det totala utrymmet för Vårdförbundets 1 827 medlemmar blev i genomsnitt 3,20 procent med ny som lön betalas ut i juni. I denna procentsats ingår även det tredje året med lönesatsningen från politikerna för våra medlemmar. I år gick denna satsning till specialistutbildade sjuksköterskor och barnmorskor.
En del av länets fjorton kommuner är färdiga med årets lönerevision men en hel del av kommunerna räknar med att bli färdiga i höst och naturligtvis är lönen retroaktiv från den 1 april. Hör med din förtroendevalda i kommunen när lönerna beräknas vara färdiga.
Sommarsemester
Fyra veckors sammanhängande sommarsemester och skriftligt besked två månader innan, hoppas jag att du fått, om du har problem att få besked kontakta din förtroendevalda eller styrelsen i Norrbotten. En sammanhängande vila på fyra veckor, juni-augusti, är en självklarhet utan tacksamhet. Börjar arbetsgivaren pratat om att dra in en redan beviljad semester kontakta oss i styrelsen, det ska förhandlas med oss som facklig part. Läs med om vad om gäller för sommarsemester
Beordran
Om du blir beordrad att arbete i sommar så ska det vara i undantagsfall och ske i nära anslutning till det aktuella arbetstillfället då du inte är i tjänst. Lösningen kan tas till när det inte finns några andra möjligheter. Du kan inte vägra beordrat arbete, men du kan ange giltiga skäl till varför du inte kan, eller är lämplig att utföra arbetet. Om du blir beordrad kan du förhandla om ersättningen. Kom ihåg att ta upp frågan direkt med arbetsgivaren innan du påbörjar passet.
Vilka kan då vara de giltiga skälen att tacka nej till om arbetsgivaren beordrar dig att arbeta?
• Tjänstledighet • Uppgifter som ligger utanför ramen av ditt anställningsavtal • Otillräcklig kunskap inom arbetsområdet • Om du lider av trötthet • Om du har druckit alkohol • Om du har problem med barntillsyn • Om du inte fått din dygns- eller veckovila • Om du redan arbetat för mycket övertid
Vi vill gärna att du fyller i en blankett, om du blir beordrad och scannar in till oss till: info.norrbotten@vardforbundet.se eller via post till: Vårdförbundet, Storgatan 30, 972 32 Luleå Här finns blankett och mer information att läsa om beordrat arbete
Om du under sommaren behöver stöd från oss – ring 0771-420 2420 till Vårdförbundet Direkt – så tar vi löpande hand om det som kommer till avdelning Norrbotten.
Hoppas att du får tid till vila, återhämtning och att samla nya krafter. Fackliga hälsningar, tillsammans är vi starka! Elisabeth Lindblad, ordförande avdelning Norrbotten |