Ibland tror jag att våra fackliga föregångare vänder sig i graven, såvida de inte fortfarande lever. De har kämpat för att vi ska ha rätt till 8-timmars arbetsdag, 5 veckors semester och rast. Arbetstider som gör att man har energi över till familj och fritid, alltså hållbara och hälsofrämjande arbetstider.
Idag är framförallt frågan om rast en högaktuell fråga som flera vill ge avkall på, både arbetsgivare och medlemmar.
Vi behöver rast!
Många medlemmar har idag en väldigt hög arbetsbelastning med svårigheter att ta rast. En rast är precis det hjärnan och kroppen behöver för att få ny energi och en stunds paus. Vi har arbeten som kräver att hjärnan går på högvarv hela tiden. Det blir även en patientsäkerhetsfråga. Kan vi vara säkra på att vi är så alerta som vi behöver under hela arbetspasset utan rast?
Måltidsuppehåll vs. rast
Många arbetsgivare har svårt att attrahera våra medlemsgrupper vilket leder till en brist på våra professioner. En brist som arbetsgivare vill lösa genom att erbjuda ”arbetstidsförkortning” med 30 minuter mot att man enbart har måltidsuppehåll. Ett erbjudande som ibland kan kännas lockande, men hur kommer det att påverka den egna hälsan i längden?
Ett måltidsuppehåll sker, till skillnad från rast, på betald arbetstid men innebär också att du behöver vara kvar på arbetsplatsen och arbeta om arbetsgivaren så kräver. Ska vi verkligen sanktionera bristen på attraktiva arbetsgivare genom att säga nej till rast?
En annan lösning
Lösningen borde istället vara att arbetsgivaren lyssnar på medlemmarna/medarbetarna och hör vad som krävs för att de ska bli attraktiva som arbetsgivare och sedan arbetar med det. Med en tillräcklig bemanning behövs det inte måltidsuppehåll. Då finns det möjlighet för alla att ta rast och även hinna ta pauser och kunna gå på toaletten när man behöver…
Arbetstidsförkortningen blir inte lika attraktiv om man har en bra arbetsmiljö med rimlig arbetsmängd och balans mellan krav och resurser. Med pauser och rast blir man inte lika slut när arbetsdagen är slut, utan har energi kvar.
Vi behöver även tänka på våra framtida kolleger. Vill vi vara med och bidra till ett allt stressigare arbetsliv? Vart är vi på väg?
Hälsosamma arbetstider hela arbetslivet
Vårdförbundet kämpar för hållbara och hälsosamma arbetstider som ska göra att vi orkar arbeta heltid fram tills det är dags att gå i pension. För oss är rast en viktig fråga, både idag och i framtiden, hoppas du håller med.
Rast, ja tack!
Malin Tillgren, avdelningsordförande Skåne |