Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Intjänad tid och semesterplanering!

Efter ett mycket turbulent år i region Stockholm fortsätter vi att slita på! Många förutsättningar har förändrats och försämrats under pandemin. Aktuellt just nu är uttag av intjänad tid och semesterplanering.

 

Hur hanteras intjänad tid? 

En högaktuell fråga gäller uttag av intjänad tid i arbetstidsavtalet mellan region Stockholm och Vårdförbundet avdelning Stockholm. Avtalet reglerar bland annat arbetstidsförkortningar efter ett så kallat intjänande. Avtalet gäller inom de flesta 24/7-verksamheterna inom region Stockholm.

Den intjänade tiden registreras i Heroma och benämns ofta som ATK-tid.
Många arbetsplatser har fått beskedet att den tid som enligt avtalet skall ges som tid (40% av intjänandet), ej får läggas ut just nu. Detta är felaktigt. Avtalet beskriver att den ska läggas ut, för tid utöver 40% ska det dock göras en ansökan och varje ansökan skall bedömas individuellt utifrån förutsättningarna att kunna ge ledighet eller arbetstidsförkortning i nästkommande schema.

På vissa arbetsplatser har arbetsgivaren erbjudit extra ersättningar för frivilliga 12,5 timmarspass och menar att man då också kommit överens om att denna tid ej kan läggas ut! Detta anser inte Vårdförbundet, avtalet reglerar att 40% av det som tjänas in skall regleras som en arbetstidsförkortning , resterad intjänande kan du själv välja att ta ut som pengar, pension eller som mera tid!

Intjänande av tid sker hela tiden och sparas därefter i ATK-kontot. Avtalet beskriver det kontot som en möjlig bank med högst 100 timmar innestående vid årsskiftet. Allt som då ligger utöver 100 timmar sätts automatiskt in till ditt pensionssparande, OM du inte önskar annat pengar eller tid.

Då verkligheten ser ut som den gör har Vårdförbundet kommit överens med arbetsgivaren i region Stockholm att detta år kan vi tillåta högre överföranden av timmar i tidsbanken utan att det automatiskt sätts i pensionssparandet. Alla personer som vid årsskiftet hade mer än 175 timmar innestående på sitt ATK-konto, är identifierade och tas om hand enligt en särskild ordning på varje enskilt sjukhus.

Har du frågor eller funderingar kring detta hör gärna av dig till Vårdförbundet avdelning Stockholm

 

Snart närmar sig sommaren och semestrar! 

Sommaren kommer och inför den så påbörjas redan nu diskussionerna kring semestern. På många av våra arbetsplatser pågår just nu förfullt diskussioner mellan arbetsgivare och Vårdförbundet kring planeringen av kommande sommar semester. Här finns aktuell information kring semester! 


Möjligheten att spara semesterdagar

Många har under 2020 haft svårighet att få sin semester, de flesta har fått möjligheten att få de enligt lagen beskrivna minsta uttaget om 20 dagar under året men genom vårt kollektivavtal har vi flera dagar än så per år.

AB (allmänna bestämmelser) är det kollektivavtal som beskriver hur vi får spara semesterdagar från år till år. Här finns ett maxtak av antalet sparade dagar. Detta förändrades för några år sedan till max 30 dagar från max 40 dagar. Vårdförbundet har skrivit ett kollektivavtal som tillåter att den högre gränsen åter gäller fram till 2022. Kollektivavtalet är tecknat endast mellan region Stockholm och Vårdförbundet avdelning Stockholm och gäller alltså inte för kommunerna inom Stockholms län.

Tid för vaccinering

Tyvärr verkar ju denna pandemi fortsätta och nu väcks andra frågor och behov för att kunna hantera den. Högaktuellt är förstås vaccinering av både oss som hälso- och sjukvårdspersonal men också det faktum att allmänheten ska vaccineras. Många och olika diskussioner pågår kring hur och vem som ska göra detta.

Det som bland annat resoneras om är att detta behöver göras inom eller utöver ordinarie arbetstid. Om det skall ske inom ordinarier arbetstid och du jobbar på en arbetsplats med 40 timmar i veckan som arbetstid kan det innebära att din arbetstid förläggs mellan andra tider är 08.00-17.00, måndag till fredag. Du kan behöva jobba kvällar och i värsta fall även på lördagen.

Om det skall ske utöver ordinarie arbetstid skall det ske på frivillig basis och också ge god ersättning. Du kan då begära att du erhåller Ob-ersättning om du normalt endast jobbar vardagar. Jobbar du extra så begär att få kvalificerad övertidsersättning direkt från första timmen. Tänk också på att du kan förhandla för ytterligare ersättning för ditt extra arbete, du kan tänka på samma sätt som när arbetsgivaren vill att du ska ta extra pass på sommaren!

Arbetstid som schemaläggs utöver 40 timmar per vecka är övertid och kan enligt Vårdförbundet inte schemaläggas. Arbetsgivaren har dock rätt att beordra övertid men det ska då ske i nära anslutning till den kommande övertiden och kan komma att ske. Om du märker att schemaläggning av annan tid än ordinarie diskuteras hör av dig till oss på Vårdförbundet Avdelning Stockholm.

 

Jag hoppas nu att vi alla håller i och håller ut, håller huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena så att den tredje vågen blir en liten våg och att vi snabbt får vaccindoser på plats och kan vaccinera under sjysta förhållanden, så vi snart kan påbörja ett lite mer normal liv!

Gunilla George, avdelningsordförande Stockholm 

 

Nomineringen är öppen - Vårdgalan 2021
 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -