I slutet av mars beslutade regionstyrelsen att skjuta till pengar till sjukhusförvaltningarna då de har svårt att bemanna dygnet-runt-vården. Regionstyrelsen ska täcka kostnaden med 2/3 delar och varje sjukhusförvaltning ska skjuta till 1/3 del för satsningen.
Vi har i våra möten med politiker och tjänstemän, långt innan pandemin, berättat hur ansträngd arbetsmiljön är, hur löneläget ser ut och hur svårt det kan vara att rekrytera och behålla medarbetare både inom dygnet-runt-vård och verksamhet som bedrivs dagtid. Ni är många som gjort samma sak. Pandemin visade också hur sårbar sjukvården är när det gäller bemanning.
De 2 000 kronorna är ett rent arbetsgivarutlägg beslutat av de fem sjukhusdirektörerna och politikerna i regionstyrelsen. Av den anledningen innefattas inte verksamheter inom Närhälsan eller Regionhälsan av beslutet. Varken politiker eller tjänstemän har varit intresserade av Vårdförbundets tankar och åsikter om vilka som ska få ta del av satsningen, varken före eller efter beslutet.
Vi har naturligtvis ändå berättat för politiker och tjänstemän att vi ser problem med att arbetsgivaren frångår den svenska modellen och att just denna satsning på dygnet-runt-vård kommer göra att det blir svårare att rekrytera till öppenvården. Både politiker och tjänstemän pratar om vikten av att ställa om vården till den nära vården, där en fungerande öppenvården är en förutsättning. Då är det inte rimligt att bara satsa på dygnet runt-vård.
Vad gör Vårdförbundet nu?
Vi som fått förtroendet att företräda Vårdförbundet fortsätter att berätta för politiker och tjänstemän om hur beslutet påverkar våra medlemmar, särskilt för de som inte inkluderas i satsningen.
Vårdförbundet är dess medlemmar!
Är du frustrerad över beslutet? Framför gärna det till dem som fattat beslutet. Fråga varför du och din verksamhet inte får vara en del av satsningen. Det är regionstyrelsen och sjukhusdirektörerna som fattat beslutet.
Till dig som kommer få ta del av satsningen. Det är viktigt att detta är en löneförhöjning och inte ett tillägg. Tillägg har en tendens att kunna försvinna om det beslutas om det.
Lönerevision 2022
Lönerevisionsarbetet har kommit olika långt på VGR:s förvaltningar. Så ta gärna kontakt med dina förtroendevalda för att få mer information om just din förvaltning.
Oavsett när ny lön betalas ut kommer du få retroaktiv lön från 1 april
I revisionen 2022 kommer också den satsning som politikerna gjort för att höja våra medlemsgruppers medellöner till riksgenomsnittet att fördelas. Vårdförbundet har tillsammans med övriga fackförbund i VGR fått politiker och tjänstemän att analysera löneläget för VGR:s anställda och jämföra med medellöner i Sveriges 20 regioner. VGR låg under medel. Politikerna beslutade skjuta till 700 miljoner, fördelade på 3 år, för att VGR ska kunna ligga över medel. Första året går drygt 233 miljoner till våra yrkesgrupper, kvinnodominerade yrkesgrupper med medellång högskoleutbildning. Både Vårdförbundet och arbetsgivare har varit överens om att detta ska ske i ordinarie lönerevision.
Har du några frågor? Kontakta Avdelning Västra Götaland |