Det finns ett före och efter Malawi för sjuksköterskestudenten Enkidu Barkarmo som nyligen skrev sin kandidatuppsats i Afrika. Resan möjliggjordes tack vare stipendium från bland annat Vårdförbundet, och det blev en resa som förändrade honom för alltid.

Att vara medlem i Vårdförbundet gör inte bara skillnad för hela yrkeskåren, utan också för dig som individ. Enkidu i Malmö fick möjlighet att skriva sin kandidatuppsats i ett av världens fattigaste länder; Malawi – även kallat ”the warm heart of Africa”.

Inte medlem? Bli medlem här!

Att etablera kontakt med sjukhuset i Malawi, få in pengar, och få ordning på alla papper inför resan krävde mycket eget arbete och var en tvåårig process. Men det var värt varje minut, intygar Enkidu. Tillsammans med klasskamraten Markus Hagström åkte han i väg två och en halv månad och studerade hur Malawis sjuksköterskor upplevde patientvården under pandemin, i ett land där även de mest basala resurser som elektricitet, smärtstillande och visir saknas.

Vad vi fick se där var chockerande

– Bristen på vård och material gör att folk dör av minsta lilla. Men vi lärde oss att även religion och spiritualitet kan vara en del av omvårdnaden, en aspekt som vi missar i Sverige, säger Enkidu.

Utan medlemskapet i Vårdförbundet hade resan inte varit möjlig.
– Det är en trygghet att vara med och att kunna vända sig till Vårdförbundet Direkt för rådgivning. Att veta att Vårdförbundet står upp för oss, och att man kan bolla frågor känns väldigt bra. Sedan håller man sig uppdaterad kring yrkeskåren via medlemstidningen Vårdfokus. ALLA borde bli medlemmar, säger han.

 

Sök resebidrag!
Medlemmar i Vårdförbundet som driver ett förbättringsarbete eller forskar kan söka resebidrag för att åka på en internationell konferens, kongress, utbildning eller studieresa utomlands. 2022 var det elva personer som sökte resebidrag hos Vårdförbundet för att skriva kandidatuppsats utomlands.
Samtliga beviljades.

 

Andra medlemmar berättar:

Biomedicinska analytikern och huvudskyddsombudet Emma ser till att studenter får ordentlig upplärning.

Barnmorskestudenten Ida valde att engagera sig istället för att vara missnöjd.

”11 timmars dygnsvila - positivt för hållbart yrkesliv” tycker medlemmarna Nathalie och Michaela.