Löneöversynen är påbörjad och vi har träffat Region Östergötland i ett första möte. Här kan du läsa mer om vad vi pratade och kom överens om.
2023 fick Vårdförbundets grupper i snitt 4,6% i löneökningar, vilket var något mer än märket.
Regionen har sedan många år ett arbete med lönekartläggning för att bevaka och justera ojämställda löneskillnader mellan kvinnor och män och det arbetet bevakar även vi och använder i vår argumentation för fortsatta satsningar på våra fyra professioner och chefer.
Löneöversynen påbörjad
Den 21 augusti träffades parterna Vårdförbundet Östergötland och Region Östergötland för överläggning av löneöversyn och gick igenom de olika delarna i vårt nya avtal HÖK24.
Både Vårdförbundet och Region Östergötland är överens om att ha individuell lönesättning och den ska grunda sig på välkända kriterier, individuell måluppfyllelse, karriärstegen, erfarenhet, specialistkompetens och särskild yrkesskicklighet. Detta för att kunna ha en löneutveckling i yrket över tid och få till en ökad lönespridning i respektive yrkesgrupp så att lönen faktiskt förändras under ett yrkesliv.
Vi är överens om att bedömningsinstrumentet för Särskild yrkesskicklig som varit i bruk sedan 2020 fortsatt ska användas som stöd i den individuella lönesättningen.
Innehållet i Överläggningsprotokollet finns att läsa här.
Innehåll och beslut från överläggningsmötet
Ny lön betalas ut i oktober eller november, och gäller retroaktivt från det datumet avtalet tecknades, 28 juni. Du som är tillsvidareanställd och medlem i Vårdförbundet den 28 juni omfattas av löneöversynen.
Vi diskuterade kompetensförsörjning, ojämställda löner, löneprocessen, arbetstiderna (som ändras från 1 november som gäller alla på avtalsområdet), sjukskrivnas löner och chefers löner.
Vi har ny skrivelse i HÖK24 som säkerställer villkoren vid Akademisk Specialisttjänstgöring – AST. De harmonierar väl med Regionens ”Utbildningstjänst”.
Vi diskuterade behovet av specialistordningar framåt och att ta ett omtag med Diagnostikcentrum med flera kring specialistordningar för Biomedicinska analytiker och Röntgensjuksköterskor.
Vi har fortsatt ett viktigt arbete utifrån koll- och kontrollpunkterna i HÖK24 avseende förekomsten av övertid/mertid, jour/beredskap, långa arbetspass och dygns- och veckovilan. Dessa följs upp i respektive centrum och i Regionen på totalen enligt HÖK24.
Vidare yrkade vi på (alltså vår önskelista):
- Schemalagd tid för kompetensförsörjning motsvarande 10% av en heltid. Detta då vi anser att det kan vara en stark motivator för att arbeta heltid och stanna kvar i klinisk tjänst. Som ett sätt att kompetensutveckla sig själv och utveckla verksamheten samt arbeta heltid.
- Löneökning på 10% för Vårdförbundets grupper för att nå upp till jämställda lönenivåer och ha möjlighet att få till en löneutveckling och lönespridning enligt intentionerna med löneavtalet.
- 100% lönespridningsmål
- Säkra upp löneprocessen vid chefsbyte då vi ser stora brister i överlämningar och vid byte av arbetsplats och därmed chef.
- Ökad lönenivå för vidareutbildade inom våra fyra yrkesgrupper.
- Se över chefers löner och lönestruktur i separat avstämning då vi anser att chefer i vårdande enheter har för låg lön.
- Sjukskrivnas löner följs upp i separat avstämning då dessa riskerar att halka efter i löneutveckling på grund av sin sjukskrivning.
Samtal ska föras mellan lönesättande chef och förtroendevald utifrån överläggningsprotokollet och dess bilagor i syfte att tydliggöra och förbättra lokal löneprocess samt öka förståelsen lokalt för löneöversyn.
Förtroendevald ska vara delaktig
Det är viktigt att du som lokal förtroendevald i Region Östergötland involveras i den lokala löneprocessen och har detta samtal och att du som är förtroendevald känner dig delaktig i den lokala löneprocessen. I detta samtal går ni igenom överläggningsprotokollets alla delar, diskuterar lokala lönekriterier som gäller hos er, lönestrukturen som råder hos er och hur arbetsgivaren tänker kring er lokala process i form av lönesamtal och motivation till lön.
Tanken är inte att förtroendevald är med och sätter lön – det gör chefen – utan att dialog sker mellan chef och förtroendevald och att löneprocessen lokalt ska fungera. Viktigt är att diskutera hur bedömningen av Särskilt yrkesskickliga anpassas efter varje arbetsplats och verksamhet. Förtroendevald kan ta hjälp av sin coach om det känns oklart eller stöd behövs.
Informationsmöten om lön och avtal
Vi villl tipsa om de utbildningar som Vårdförbundet erbjuder medlemmar digitalt kring lönecoachning och lönesamtalet med mera. Du hittar alla utbildningar om lön på Aktivitetsportalen.
Vi håller i lokala digitala medlemsmöten om nya avtalet - missa inte dem!
- Kategorier:
- Östergötland