Från den 28 juni har Vårdförbundet ett nytt avtal på SKR/Sobonas avtalsområde. Här kan du se vad avtalet innebär och vilka frågor vi fokuserar på framåt.
De tuffa avtalsförhandlingarna under våren tvingade arbetsgivaren till stora förflyttningar framåt när det gäller frågan om förkortad arbetstid. Avtalet markerar början på vår resa mot kortare arbetstider och vårt mål är att uppnå hållbara heltider för alla medlemmar
Nu fortsätter vi arbetet för en stegvis arbetstidsförkortning, högre löner och bättre villkor, tillsammans i hela förbundet, i avdelningarna och på arbetsplatserna.
Vi har satt frågan om de orimliga arbetstiderna inom hälso- och sjukvården på kartan också hos allmänheten. Fler har fått upp ögonen för hur regionerna överutnyttjar sina medarbetare i övertid- och mertidsarbete.
Vi kommer vara som illrar på politikerna som ansvarar för vårdens resurser. Fler arbetstidsförkortningar är nödvändiga för att säkra kompetensen och patientsäkerheten.Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
Blockaden mot övertid- och mertid visade hur personalen själva förväntas lösa kompetensbristen i vården. Därför uppmanar vi dig som medlem att följa det regelverk som faktiskt gäller. Ingen behöver vara tillgänglig på fritiden och svara på förfrågningar om ”frivillig” övertid eller skriva upp oss på listor och ta extrapass om vi själva faktiskt inte vill det.
Vad har det nya avtalet gett oss?
Det nya avtalet är ett ettårigt avtal och sträcker sig till 31 mars 2025 . Vår överenskommelse med SKR och Sobona har resulterat i bättre villkor jämfört med andra förbund som deltog i avtalsrörelsen och tecknade avtal tidigare.
Arbetstid
Arbetstidsförkortningar införs från 1 november 2024 för rotationstjänstgöring och ständig natt, på mellan 1 timme och 55 minuter och 5 timmar och 40 minuter. Arbetstidsförkortningarna berör cirka 8–10 % av medlemmarna vilket motsvarar cirka 6-7 000 medlemmar. Redan träffade lokala överenskommelser fortsätter att gälla såvida inte parterna kommer överens om något annat. Vårdförbundet får även ett eget partsarbete om arbetstider.
Löner
Siffersatt löneökning på i snitt 3,05% för kollektivet (det har avsatts 0,25% för finansiering av arbetstidsförkortningen). Lönerevision från 28 juni 2024. Fortsatt prioritering av särskilt yrkesskickliga.
Utbildning, kompetens och karriär
- Kollektivavtalade villkor om AST (Akademisk specialisttjänstgöring) från 30 juli 2024.
- Egna partsarbeten om karriärmodeller, tjänstestruktur, avancerad specialistsjuksköterska samt reglerade specialistordningar för barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.
Övriga villkorsförändringar
Förändringar och förtydliganden i Allmänna Bestämmelser (AB) kring bland annat provanställning, inlöst övertid och förskjuten arbetstid, samt uppräkning av krontalsersättningar med märket (3,3%, till exempel o-tillägg).
Gemensamma arbeten med övriga parter
Arbete om lön, arbete om arbetstider, arbete om kompetensförsörjningen och arbete om friskfaktorer.
Sänkta veckoarbetstidsmått från 1 november 2024
- Andelen natt för heltidsanställd på rotation på 36 timmar och 20 minuter, sänks från minst 20% natt till minst 10% natt (motsvarar en schemalagd natt varannan vecka).
- Veckoarbetstidsmåtten för heltidsanställd som idag arbetar rotation och har en veckoarbetstid på 40 timmar/vecka, får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter (vid 10% natt) respektive 34 timmar och 20 minuter (vid 30 % natt).
- Heltidsanställd på ständig natt sänks från 40 timmar till 36 timmar/vecka.
Obs! Lokala kollektivavtal med lägre veckoarbetstid fortsätter gälla.
Varför är det bara vissa medlemmar som får en arbetstidsförkortning?
Det här är ett första steg i vårt arbete med hållbara heltider för alla Vårdförbundets medlemmar. Arbetsgivarens utgångsläge i den här avtalsrörelsen, var att de inte ville diskutera frågan om arbetstidsförkortning överhuvudtaget.
Vi har genom våra konfliktåtgärder nått arbetstidsförkortning för 8–10 % av Vårdförbundets medlemmar inom avtalsområdet. Det hade vi inte lyckats med utan den insats som du och andra medlemmar gjort under konflikten med blockad och strejk.
Det är bra att vi har ett avtal på plats. Vi är såklart inte nöjda än – vi ser avtalet som en start och inte som ett avslut. Vi har lyckats undvika föreslagna försämringar och vi har tvingat arbetsgivaren till stora förflyttningar framåt när det gäller frågan om förkortad arbetstid. Nöjda är vi först när alla medlemmar har hållbara heltider.
Vad hade hänt om Vårdförbundet sagt nej till slutbudet?
Vi fick ett tydligt besked från medlarna, att detta var ett slutbud från arbetsgivaren. Om vi hade sagt nej till slutbudet från arbetsgivaren hade vi riskerat att inte få igenom de förbättringar som vi via medling, fått igenom.
Vi hade också riskerat att hamna i ett läge utan kollektivavtal, vilket innebär stora risker, bland annat hade du inte fått reviderad lön under 2024. Man brukar vanligtvis inte tjäna på att gå ut i konflikt, men vi har lyckats förflytta arbetsgivaren i frågan om arbetstidsförkortning.
Det låter och känns som det här avtalet bara gynnar en liten del av Vårdförbundets medlemmar, och bara vissa yrkesgrupper?
Det finns förbättringar i avtalet för alla, exempelvis uppräknat ob-tillägg, garanterad löneökning, arbete om karriärtjänster, arbete om specialistordningar för barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Och det finns också ett kollektivavtal om utbildningsanställningar för utbildning till specialistsjuksköterska och barnmorska.
Ni har pratat om ”en kvart om dagen” – var det inte det viktigaste?
Det är fortfarande väldigt viktigt. Men SKR och Sobona hade inget mandat att möta oss i det yrkandet. Inte heller medlarna lyckades förflytta motparten under konflikten. SKR och Sobona var tydliga med att deras största utmaning är att bemanna det obekväma, det vill säga nätterna. Därmed var det möjligt för dem att ändå – under medling – gå med på ändringar i arbetstiderna för dig som arbetar på natten.
Hur stor är löneökningen? Är den för alla medlemmar?
En god löneutveckling säkras genom att samtliga inom avtalsområdet delar på en löneökning med 3,05%. Du som enskild medlem kan då få mer eller mindre än den höjningen.
När får jag min nya lön?
Lönerevisionerna påbörjas lokalt, när den nya lönen betalas ut görs det retroaktivt från 2024-06-28, eller från ett tidigare datum om man kommer överens med arbetsgivaren om det.
Vad händer nu? Vad är viktigt nu och framåt?
Avtalet sträcker sig över 9 ½ månad. Det fortsatta arbetet för ett hållbart yrkesliv behöver fortsätta varje dag på arbetsplatserna. Krafterna behöver riktas åt rätt håll, för att fortsätta kampen för arbetstidsförkortning, högre lön och bättre villkor för dig. Fokus är fortfarande ett hållbart yrkesliv, nu och i framtiden, för att göra våra yrken attraktiva.
Du och dina kollegor kan bidra genom att prata om och påverka era villkor på arbetsplatsen och inte automatiskt lösa arbetsgivarens problem och ansvar. Gå hem när arbetspasset är slut, ta dina pauser och raster, var inte ständigt tillgänglig och arbeta inte “frivillig” övertid.
Var noga med din återhämtning. Fyll din fritid med saker som får dig att må bra! Du bär inte ansvaret och tillståndet för den svenska sjukvården – det gör politikerna!
Nu tar vi nästa steg i kampen för hållbara arbetstider och högre löner.Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
Vad är nästa steg för Vårdförbundet?
Vi kommer att fortsätta hålla i frågan om hållbara heltider. Vi har satt frågan på agendan och nu behöver vi fortsätta påverka politiker både lokalt och nationellt. Nästa avtalsrörelse börjar i januari och då har vi ett bättre läge än någonsin.
Vi behöver fortsätta att värna vår fritid och fortsätta visa att arbetsgivaren planerar verksamhet på övertid. Vi har visat arbetsgivaren att det inte fungerar att bedriva verksamhet på övertid och mertid. Du behöver inte jobba utöver din ordinarie arbetstid (om du inte beordras). Du behöver inte svara när arbetsgivaren ringer på ledig tid och du har rätt att vara helt ledig under din semester. Du är inte ensam om att tacka nej! Det här är det nya normala. Prata gärna med kollegorna om det. Ju fler desto starkare.
Låt oss pröva nu i ett halvår, att inte skriva upp oss på sms-listor, listor för övertid och vara tillgängliga på vår fritid. Vi behöver fortsätta visa våra politiker att vården inte kan lösas genom att vi inte får återhämtning och vila. Vi ska följa upp arbetstiden med SKR. Vårdförbundet har tagit på sig ledartröjan i frågan om arbetstidsförkortningen. Och den kommer vi att behålla.
Vad tänker ni göra lokalt?
Det lokala arbetet är det absolut viktigaste arbetet. På arbetsplatsen behöver samtal om avtalsrörelsens frågor fortgå. Vilket engagemang finns? Finns det en förtroendevald? Om inte, utse en på din arbetsplats.
Utan facket lägger vi hela makten hos arbetsgivaren. Medlemskapet ger dig en röst och inflytande över dina arbetsvillkor.Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
Varför ska jag vara medlem i Vårdförbundet?
Medlemskapet i Vårdförbundet kan ha flera ingångar, till exempel att man vill försöka vara med och påverka på arbetsplatsen och i en avtalsrörelse. Det finns trygghetsaspekter med att vara medlem, av solidariska skäl och att finnas i ett professionellt sammanhang.
När vi som fackförbund finns som en motpart, har medlemmarna möjlighet att påverka och argumentera mot arbetsgivarens tänkta beslut.
Finns inte facket lägger vi hela makten hos arbetsgivaren. Medlemskapet ger dig en röst och inflytande över dina arbetsvillkor. Möjligheten till påverkan baseras på hur många medlemmar vi är ute på arbetsplatserna och hur vi driver våra frågor. Därför är du viktig som medlem.
Vanliga frågor och svar om det nya avtalet
Debattartikel: Unga i vården känner oro för framtiden
Debattartikel: Jo Kristersson - visst pågår det en vårdkris
- Hjälpte informationen dig?