Att Ebba Claessons yrke är relativt okänt tycker hon inte är så konstigt. – Vi är få och arbetar dessutom instängda i mörka rum, säger Ebba, som genom sitt uppdrag i Vårdförbundet Student arbetar för att göra röntgensjuksköterskor mer synliga än de är idag.

Efter att ha lämnat sitt tidigare yrke som djurvårdare går Ebba nu fjärde terminen av sex på Karolinska Institutet i Stockholm. Det var hennes Instagramkonto, där hon berättar om sin vardag som blivande röntgensjuksköterska, som ledde till uppdraget.

Inte medlem? Bli det nu!

– Jag valde det här yrket för att jag gillar att arbeta med människor och är intresserad av teknik. Mig passar det bra att inte ha ansvar för det direkt vård-
ande men samtidigt få möta många patienter, från små barn till de som är över 100 år. Det är väldigt häftigt att få vara med om de mötena.

Folk vet knappt vet att vi finns, fast vi är så centrala inom vården

Frågorna Ebba vill driva fackligt när hon är färdigutbildad handlar om villkor och professionella förutsättningar.
– Det som engagerar mig är frågan om synlighet, att folk knappt vet att vi finns, samtidigt som radiologin är så central inom vården, säger Ebba som ser sociala medier som en möjlig väg till för att nå ökad synlighet.

I övrigt är hon tydlig med vilka förändringar hon vill se:
– Bättre arbetsvillkor! Vi blir färre, många av oss får hoppa in och jobba extra och det blir allt vanligare att röntgensjuksköterskor ersätts av sjuksköterskor och ibland av undersköterskor. Tekniken utvecklas hela tiden och då krävs det fler som har rätt kompetens. Vi arbetar ändå med olika typer av strålning som, om den hanteras fel, kan göra mer skada än nytta, säger Ebba.

 

Andra medlemmar berättar:

Biomedicinska analytikern och huvudskyddsombudet Emma ser till att studenter får ordentlig upplärning

Barnmorskestudenten Ida valde att engagera sig istället för att vara missnöjd

”11 timmars dygnsvila - positivt för hållbart yrkesliv” tycker medlemmarna Nathalie och Michaela