På röntgen på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm vågar förtroendevalda Lilia Vargas Alaeb hoppas på bättre arbetsmiljö. Men det krävdes en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Första pandemiåret var tufft och under vintern 2021 började orken ta slut
bland röntgensjuksköterskorna på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Den ena efter den andra sa upp sig och flera blev långtidssjukskrivna.

– Belastningen på oss som var kvar blev allt tyngre och situationen var till slut
ohållbar, säger Lilia, röntgensjuksköterska och skyddsombud.

Inte medlem? Välkommen att bli det här!

Upprepade samverkansmöten gav inget resultat. I stället ökade utmattningen bland personalen och oron för patientsäkerheten tilltog. Då krävde Lilia och hennes skyddsombudskollegor inom Kommunal gemensamt en handlingsplan från sjukhusledningen. Efter ett par vändor presenterade arbetsgivaren en handlingsplan med flera bra punkter – men det saknades
fokus på personalens välmående.
– Den viktigaste frågan, nämligen hur vi får befintlig personal att må bra och vilja stanna kvar, fick vi inget svar på och det blev droppen. Vi skickade in en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Lilia.

Efter att ha gjort en inspektion på plats har Arbetsmiljöverket meddelat att man överväger att förelägga S:t Göran att dels anpassa arbetsbelastningen på röntgen till resurserna, dels kontrollera och säkerställa att åtgärderna får avsedd effekt. En tidsgräns är satt, men den vill arbetsgivaren
skjuta på.

– Jag tycker att vårt arbete för att få fram en vettig handlingsplan har visat att det lönar sig att ta tag i arbetsmiljön och att arbeta tvärfackligt. Många frågor kan lösas genom samverkan, men fungerar det inte går det att vända sig till Arbetsmiljöverket, säger Lilia.

Bli medlem – du får 3 månaders kostnadsfritt medlemskap!

Hon är tacksam för det stöd hon har fått från ombudsmännen på Vårdförbundet.
– Jag blev skyddsombud så sent som 2020 och fick ta tag i den här frågan nästan omgående. Det har varit tufft, men jag har fått god hjälp.

 

Foto: Magnus Glans