Vi är måna om att du får stöd och kunskapspåfyllnad i ditt uppdrag. Självklart finns våra fackliga grund- och fördjupningsutbildningar och varje vår och höst anordnas olika utbildningsdagar, både för dig som är ny och erfaren i ditt uppdrag. Stöd kan du såklart också få från andra medlemmar & förtroendevalda, från team Support och utbildning, ditt huvudskyddsombud, avdelningsstyrelsen, Vårdförbundets rådgivning och webb, och av ombudsmän.

Vårdförbundet i Skåne erbjuder dig som ny förtroendevald utbildning, i form av Välkomstsamtal och fyra dagars grundutbildning. För dig som varit förtroendevald tidigare och blivit vald igen samt för dig som vill fräscha upp dina kunskaper finns vår repetitionsutbildningsdag (om du inte vill gå hela grundutbildningen igen). Fördjupningsutbildning på sex dagar finns för dig som är erfaren förtroendevald/skyddsombud. 

Varje vår och höst anordnas dessutom utbildningsdagar med aktuella teman, både för dig som är och för dig som är erfaren i uppdraget. Vid behov tillkommer även andra utbildningar som kan vara aktuella, till exempel när vi får nytt löneavtal.

 

Välkomstsamtal

När Vårdförbundet har registrerat att du blivit nyvald förtroendevald och skyddsombud, blir du kontaktad av ditt HSO eller styrelseledamot för att boka ditt välkomstsamtal. Samtalet tar ca 1,5-2 timmar och görs på det sätt som ni kommer överens om.


Facklig grundutbildning

Den fackliga grundutbildningen ska genomföras av alla nya förtroendevalda, för att få kunskap och verktyg i ditt uppdrag.


Facklig repetitionsutbildning

För dig som varit förtroendevald tidigare och blivit vald igen samt för dig som vill fräscha upp dina kunskaper finns vår  repetitionsutbildningsdag (om du inte vill gå hela grundutbildningen igen).


Fördjupningsutbildning

Fördjupningsutbildningen vänder sig till dig som har längre erfarenhet i ditt uppdrag och önskar fördjupning inom följande ämne; den svenska modellen, Vårdförbundets organisation, profession, arbetsmiljö, inflytande, lön och Vårdförbundets politik. En del självstudier ingår.

Anmäl dig till aktuella fackliga utbildningar

Utbildningsdagar

Årets utbildningsdagar har, som alltid, samma innehåll de olika dagarna under vår respektive höst. De är uppdelade i tre olika grupper; regionen, kommuner samt privat/stat och det är för att du ska kunna möta förtroendevalda/skyddsombud från mer snarlika förhållande/arbetsgivare.

Aktuellt tema är Sommar och semester och du kommer att få kunskap om arbetsmiljölagen och semesterlagen samt vad våra kollektivavtal säger. Hur vi kan jobba för att få fungerande rutiner som hjälper oss inför semesterperioden när arbetsförhållandena ofta ändras.

Anmäl dig till aktuella utbildningsdagar

Rätt till ledigt med lön från arbetsgivaren

Samtliga utbildningar från Vårdförbundet har du rätt att delta i med lön (om utbildningen ligger på en arbetsdag) från arbetsgivaren, om du anmäler det senast 14 dagar innan. Såklart underlättar det om du meddelar arbetsgivaren så fort du vet.

Arbetsgivaren har inte rätt att neka dig ledigt eller dra in din beviljade ledighet för att det saknas personal på arbetsplatsen. Om du har problem med att få ledigt ber vi dig att omgående kontakta ditt HSO, styrelseledamot eller Vårdförbundets rådgivning för stöd och hjälp. Vi ser väldigt allvarligt på om arbetsgivaren inte låter dig delta i utbildning som ju är en förutsättning för att du ska kunna verka på ett bra sätt i ditt uppdrag.

Stöd och utbildningsmaterial

På Vårdförbundets webbplats finns det också mycket stöd och utbildningsmaterial, till exempel;

  • Frågor & svar som du kan använda i ditt uppdrag, FAQ för förtroendevald 
  • Verktygslådan Vi med olika teman, som Mitt uppdrag, Rekrytera flera, Vår arbetsmiljö, Samverkan, Mentorskap, Lön och Kommunicera mera, Verktygslådan Vi! 
  • Den nya guiden ”… och på jobbet är det bra?”, en samtalsstartare för att få igång dialoger på din arbetsplats. Den består av 6 delar och ger handgripliga råd och tips på hur ni kan påverka på arbetsplatsen i frågor som är viktiga för er. De 6 delarna är: Bättre arbetsplats tillsammans, Hur driver vi en fråga på arbetsplatsen?, Hur gör vi arbetsmiljön bättre?, Hur gör vi vården och yrket bättre?, Hur gör vi löneprocessen bättre? och Hur gör vi arbetstiden bättre? Ny guide: "...och på jobbet är det bra?
  • I Kunskapsrummet hittar du filmer som är både för medlemmar och några specifika för dig som förtroendevald och skyddsombud om till exempel lön, särskilt yrkesskicklighet och arbetsmiljö. Till Kunskapsrummet

På webbsidan för förtroendevald finns också tips, information & stöd för ditt uppdrag, både som förtroendevald och skyddsombud. Bland annat hur du kan påverka och engagera för att rekrytera fler medlemmar!  Förtroendevald i Vårdförbundet.