Vi står gemensamt för ett öppet samhälle där ingen ska vara rädd för att söka vård när den behöver.

Fackförbund, politiker, föreningslivet stod enade på Sergels torg i oktober. Att ange patienter anstår inte oss. Den 29 november förväntas förslag gällande den så kallade angiverilagen läggas fram. Jag är stolt över att jag fick inleda manifestationen mot regeringens föreslagna angiverilag, en manifestation som vi gemensamt anordnade inom nätverket ”Facken i Välfärden” där Akademikerna/SSR, Kommunal, Vision, Sveriges Lärare och Vårdförbundet ingår. Det är en viktig symbolisk fråga för det innebär vilken typ av samhälle vi vill ha. Jag vill ha ett fortsatt öppet samhälle, där ingen är rädd för att söka sjukvård när den behöver. Angiveri strider mot våra professioners värdegrunder och etiska riktlinjer och urholkar värdet av legitimationen. Angiveri ökar stressen i arbetet och kommer att leda till flykt från våra yrken.

Det ska vara solklart att alla ska kunna lita på oss som jobbar inom välfärden, de ska inte vara rädda för att bli angivna. Jag är specialistsjuksköterska och jag kommer aldrig att ange.

Nu har förbundsstyrelsen startat arbetet med att utveckla yrkanden inför avtalsrörelsen 2025. Hållbara heltider ligger förstås fortfarande högt upp på dagordningen liksom en god löneutveckling. Undersökningsföretaget Novus har skickat ut en enkät med frågor om arbetstider som 5000 medlemmar har svarat på. Det tackar vi för! Svaren kommer givetvis att ligga till grund för vårt fortsatta arbete med att fastställa yrkandena och vårt arbete med hållbara heltider. Vi följer noga resultaten av löneöversynerna på arbetsplatserna liksom hur väl arbetsgivarna implementerar de nya arbetstidsbestämmelserna i HÖK 24 och kollektivavtalet om AST.

Vårdförbundet Student har släppt sin VFU-rapport. För mig är det en grundläggande fråga att studenter inom våra professioner har en bra VFU. Det medför att fler tar examen och kommer ut i arbetslivet. Så det är positivt att hela 98 procent nu får sin VFU i tid, det var tidigare en flaskhals. Samtidigt ser jag att arbetsmiljön måste förbättras mer så att unga stannar kvar och ser en framtid i yrket. Fyra av tio unga gör inte det idag så viktigt man satsar på att förbättra arbetsmiljön och arbetstiderna. I skrivandets stund har Vårdförbundet Students sitt årsmöte och jag vill än en gång tacka senaste årens ordförande Marlene Juhl för hennes alla insatser och engagemang för att lyfta vårdstudenternas frågor. Och önska henne ett varmt lycka till med fortsatta förtroendeuppdrag! Samtidigt vill jag hälsa den nyvalda ordföranden välkommen. Jag ser fram emot framtida samarbeten. Det är ni som är sjukvårdens framtid.