
Ingen ska bli straffad för att den är sjuk och vi fortsätter arbetet för hållbara heltider.
Alla ska ha råd med de mediciner dom behöver
Nu föreslår regeringen att taket i högkostnadsskyddet höjs från 2 900 kronor till 3 800 kronor. Det är alldeles för mycket. Många som blir sjuka får en sämre ekonomi och vi inom sjukvården vet att många patienter redan nu behöver välja bort mediciner för att de inte har råd. Detta blir bara en omflyttning av kostnader för sjuka riskerar bli ännu sjukare och få läggas in på sjukhus istället. Förödande för patienten och en onödig kostnad för sjukvården för sjukdomar som kan mildras och botas. Höjningen av högkostnadsskyddet kommer särskilt att straffa de sjukaste med många mediciner. Vi föreslår istället ett inkomstbaserat högkostnadsskydd. Och vi är många organisationer – patientorganisationer, fackförbund och partier som nu kräver att regeringen tänker om i denna fråga.
Heltider som inte håller
Vi fortsätter arbeta för att yrkeslivet ska vara hållbart, vi måste ha anställningar och arbetsvillkor där vi orkar jobba ett helt yrkesliv. Vi ser att väldigt många av er, enligt vår nya rapport ”Heltider som inte håller” upplever att schemat ändras under pågående schemaperiod, så kallad förskjuten arbetstid. Givetvis påverkas det övriga livet av detta. Du ska inte behöva bli störd på din fritid för att det saknas personal och du ska också kunna gå hem efter arbetspassets slut utan dåligt samvete. Också chefer vittnar om att det saknas personal. Hela 64 procent av de chefer vi tillfrågat i vår rapport uppger att det inte har tillräcklig bemanning för att bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt. Så här kan det inte fortsätta och vi arbetar för att förändra detta.
Civil beredskap
Vår civila beredskap är sannerligen i ropet och det satsas nu stora pengar på att bygga upp landets försvar. Sjukvården har en viktig del då det vid kriser och krig kommer att behövas stora resurser och en etablerad organisation för att klara av vårt uppdrag. Vårdförbundet menar att sjukvården måste synliggöras mer i det nationella beredskapsarbetet och vi behöver delta i beslutande forum där frågorna diskuteras. Vi har kompetensen och vet hur sjukvården idag är uppbyggd och vad som behövs utvecklas för att vi ska stå rustade i en krissituation. Vårdförbundet har planerade dialoger med beslutsfattare i dessa frågor och vi kommer lyfta detta mer framöver.
Slutligen förfäras jag över situationen i Gaza
Våra yrken är i fronten genom bland annat Läkare utan gränser och jag uppmanar än en gång om ett omedelbart eldupphör och att Sverige måste ta emot patienter från Gaza. Medmänsklighet är det viktigaste i detta nu och vi har resurserna!
/Sineva Ribeiro
Ur min agenda:
2 april - Vårdförbundet träffar Socialstyrelsens generaldirektör. Samma dag möter jag även avdelning Praktikertjänst.
4 april – Besöker Vårdförbundets avdelning i Östergötland
15-16 april - Deltar på EPSU, den europeiska federationen av fackförbund inom offentlig sektor
6 maj – Besöker Vårdförbundets avdelning i Kalmar
- Kategorier:
- Påverkan
- Politik
- Arbetstid
- Avtal och villkor
- Nationellt