Vi vill se långsiktiga satsningar för att bygga den svenska hälso- och sjukvården.

Regeringen väljer att sänka skatter istället för att satsa på sjukvården. Välfärden måste prioriteras. Rätten till hälsa gäller alla och får inte sjukvården tillräckliga resurser medför det negativa konsekvenser såsom att patienter får vänta på vård, köerna växer och därmed kan också sjukskrivningarna öka. Enligt en ny undersökning från TCO vill samtliga partiers väljare att satsningar på välfärden prioriteras framför sänkta skatter. Regeringen väljer att lägga mindre av reformutrymmet på sjukvården inför 2025 än för 2024. Det är inte hållbart! Det är en jämställdhetsfråga då majoriteten är kvinnor som utbildat sig till våra yrken och vi ska varken behöva betala med vår hälsa eller ekonomi. Vi är också oroade över att övertidsarbetet kan öka med regeringens utökade medel för att korta köerna. Det kommer vi inte acceptera. Tillgängligheten i vården måste kunna öka utan att ni får arbeta mer övertid och springa fortare.

Möte med de nordiska sjuksköterskeförbunden. Tillsammans med flera representanter från Vårdförbundet har vi, de nordiska sjuksköterskeförbundet (Nordic Nurses Federation) träffats och Island var värdland denna gång. Vi diskuterade bland annat riskerna som en otillräcklig sjuksköterskebemanning utgör både för patientsäkerheten och arbetsmiljön, men också vikten av etisk rekrytering. Att bristen på sjuksköterskor är global och att eventuell rekrytering av sjuksköterskor från tredje land kan ta ifrån andra människor deras möjlighet till hälso- och sjukvård. Detta är ännu en anledning till att det behövs satsningar så fler vill utbilda sig till våra yrken men också vilja arbeta kvar inom sjukvården. Vi avslutade detta internationella möte med att enas kring ett ställningstagande gällande just etisk rekrytering som kommer föras vidare till de nordiska hälsoministrarna.

Nästa avtalsrörelse närmar sig. Det känns som det var nyss vi skrev under det senaste avtalet rörande SKR och Sobona, men nu är det redan oktober och nästa avtalsrörelse inleds redan i januari. Hela 2 miljoner medarbetare kommer få sina kollektivavtal omförhandlade nästa år. Jag kommer att vara ute i landet mycket nu under månaden och delta på flera av era årsmöten. Där hoppas jag kunna lyssna in vad ni anser viktigast just nu i era arbetsliv och jag välkomnar dialog. Arbetstider kommer vara en fortsatt viktig fråga för oss att påverka på alla de sätt vi kan, till exempel via förhandling och politisk påverkan. Vi behöver ha både tålamod och uthållighet i den frågan.