Vad har ni kommit överens om? 

Vårdförbundet har fått igenom flera krav som handlar om att ge medlemmarna en större förutsägbarhet kring schemaläggningen. Det blir nu dyrare för arbetsgivare som gör schemaändringar med kort varsel. Vi ska också tillsammans jobba långsiktigt med SKR/Sobona för att hitta lösningar som ger bättre scheman och balans mellan arbete och fritid. 

Vi har också fått goda förutsättningar till reallöneökningar med garanti på minst 6,4 procent på två år. Dessutom fortsätter satsningen på särskilt yrkesskickliga och möjligheten att göra lönekarriär i yrket. De som jobbar deltid får också övertidsersättning i stället för fyllnadslön. Vi höjer också ob-ersättningarna med 3,4 procent i år och 3 procent nästa år. Nästa år blir det dessutom en 30-procentig höjning av ob på natt mot lördag, söndag och helgdag. 

Vi tar också ett samlat grepp om våra viktigaste professionsfrågor inom ramen för ett utvecklat arbete i Kompetenskommissionen. 

Från när börjar avtalet att gälla?

Avtalet kommer att gälla från och med den 1 april 2025.  

Vilka av Vårdförbundets medlemmar omfattas av det nya avtalet?

Alla medlemmar inom regioner, kommuner och kommunala företag, det vill säga majoriteten av Vårdförbundets medlemmar.  

Hur stor är löneökningen? Är den för alla medlemmar?

En god löneutveckling säkras genom att gruppen inom avtalsområdet garanteras en löneökning med 3,4 procent under 2025 och 3,0 procent under 2026. Du som enskild medlem kan då få mer eller mindre än den höjningen.   

Nu när avtalet är klart kan löneöversynerna slutföras och medlemmarna får veta sin nya lön. Den nya lönen betalas ut retroaktivt från 1 april. 

Vad gäller för de som arbetar deltid - får de högre ersättningar när de jobbar över nu?

Oavsett om du arbetar hel- eller deltid ska nu alla få betalt för övertid om man arbetar mer än sitt arbetstidsmått. 

Hur många medlemmar får en arbetstidsförkortning? 

Genom att Vårdförbundet nu fått igenom att natten räknas mellan kl. 22-06 är det fler som kan kvalificera sig för sänkt veckoarbetstid när de arbetar natt. 

Vi har i den här avtalsrörelsen försökt att hitta fler vägar till hållbara arbetstider. Tillsammans med SKR ska vi fokusera på bättre och förutsägbara scheman med exempelvis fler helt lediga helger, större inflytande på det egna schemat och bättre balans mellan arbete och fritid. 

Vi kommer också att tillsammans utreda hur individuella tidskonton kan införas, för att ge möjlighet att ta ut förmåner i tid, ersättning eller framtida pension – allt efter vad som passar i olika faser i livet. 

Har ni lyckats att begränsa användningen av förskjuten arbetstid, övertid och beredskap?

Ja, det har vi. Det blir nu dyrare för arbetsgivaren att ändra scheman med kort varsel. Nu har vi tagit stora steg för att underlätta för barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor att få ihop sitt livspussel. 

Övertiden har vi arbetat hårt med under flera år för att minska. Vi har sett en minskning, men att förskjuten arbetstid ökade i stället. Nu har vi båda frågorna under lupp och kommer inte att släppa dem. 

Dessutom har vi förtydligat skillnaderna mellan ordinarie arbetstid, jour och beredskap så att det bara ska används på ett sätt som är avsett. Och när man blir inbeordrad under sin beredskap och måste åka in till arbetsplatsen, får man nu övertidsersättning även för restiden. 

Vad gäller om ob-ersättningen?

Ob-ersättningarna höjs med 3,4 procent i år och 3 procent nästa år. Kvälls-ob börjar betalas ut från kl. 17.00 på fredag i stället för som nu kl. 19:00. Nästa år blir det dessutom en 30-procentig höjning av ob på natt mot lördag, söndag och helgdag. 

Kan ni med det nya avtalet garantera att medlemmar i Vårdförbundet inte blir störda på sin fritid? 

Vårdförbundet har i detta avtal sett till att sätta strålkastarljus på alla de delar som gör att tillvaron inte kan planeras eller störs av ständiga propåer från arbetsgivaren Men det handlar också delvis om en kulturförändring - vi behöver tillsammans hjälpas åt att sätta gränser och inte ständigt lösa arbetsgivarens problem med att bemanna. Vi kommer att göra vårt på alla nivåer för att fortsätta påverka och stå vid din sida för att du ska få möjlighet att göra ditt jobb på bästa sätt och känna arbetsglädje, utvecklas i ditt yrke och kunna arbeta ett helt yrkesliv. 

Vad gäller nu kring dygnsvilan?

Arbetstidsnämnden som beslutar om dispens för att kunna förlägga arbete och jour i max 24 timmar, kommer att få ett förändrat uppdrag. Arbetsgivare kan från och med den 1 januari 2027 själva fatta beslut om sådan förkortad dygnsvila. Beslutet ska fattas av den högsta ledningen i region, kommun eller kommunalt företag. Kraven för att kunna använda så långa pass är dock desamma.

Vi kommer löpande uppdatera mer information i vanliga frågor och svar