I tre filmer berättar medlemmarna Susanne Eriksson och Matilda Örn om sina studier till specialistsjuksköterskor enligt Vårdförbundets modell Akademisk specialisttjänstgöring, AST. I en av filmerna får du också veta mer om vad AST är. Inspireras av deras berättelser! Vårdförbundet vill förstås att ännu fler ska få möjlighet att studera enligt AST.

Med AST har jag bra villkor under min specialistutbildning

Susanne Eriksson i Heby kommun går andra terminen på sin AST och utbildar sig till specialistsjuksköterska inom äldrevård. Hon trivs utmärkt med både upplägg och villkor.

Matilda hade en plan för sin specialisttjänst

Matilda Örn var en av de första i landet som fick möjlighet att specialistutbilda sig i enligt med AST. Idag är hon specialistsjuksköterska inom kirurgi. Matilda berättar i filmen om värdet med att redan innan utbildningen ha en plan för sin specialisttjänst.

Vad är AST?

Vad är AST och varför är AST en bra modell för specialistutbildning? I filmen möter du Matilda Örn som utbildat sig till specialistsjuksköterska enligt AST och Susanne Eriksson som studerar enligt AST just nu. Du möter också verksamhetschef Björn Dahlström i Heby kommun som berättar varför de satsat på AST. Anders Henriksson, landstingsråd i Kalmar och Michelle Dobos Sandell, Vårdförbundets avdelningsordförande i Kalmar berättar om sitt samarbete och betydelsen av att ha tecknat ett kollektivavtal om AST.

Vårdförbundet vill att AST införs i hela landet

I takt med att allt fler arbetsgivare inför Akademisk specialisttjänstgöring, AST erbjuds allt fler sjuksköterskor bra villkor under specialiststudierna. Bra villkor under studietiden är en förutsättning för att fler sjuksköterskor ska välja att specialistutbilda sig. Vårdförbundet vill att modellen ska införas i hela landet. Vanliga frågor och svar om AST.