Trots att hon älskar jobbet som sjuksköterska har Elay Gul valt att gå ner till deltid. Heltid var helt enkelt för stressigt och det fanns inte tillräckligt med tid för återhämtning mellan jobbpassen – något Elay är långt ifrån ensam om att känna. Sänkt veckoarbetstid med bibehållen lön och bättre scheman som Vårdförbundet föreslår skulle leda till fler hållbara heltider, tror hon.
Egentligen älskar 27-åriga Elay sitt jobb, säger hon. Sedan drygt två och ett halvt år är hon sjuksköterska på lungavdelning 3 på Skånes universitetssjukhus:
– Jag älskar variationen och att det alltid händer saker, men med dagens villkor är det för tufft, vi hinner inte vila. Det är stressigt på en sådan här avdelning med väldigt sjuka patienter, det är avancerad sjukvård och högt tempo. Vi jobbar ju med liv, så det är mycket ansvar som ligger på oss.
Mådde inte bra av att jobba heltid
Elay valde att gå ner till deltid från heltid redan efter ett par månader på sitt första jobb.
– När jag jobbade heltid var mitt schema fullproppat, det såg hemskt ut och jag mådde inte bra. Det fanns inte rum för något annat än att jobba och försöka vila, jag hann inte återhämta mig. Det är inte värt att bli sjuk själv av jobbet.
När jag jobbade heltid betalade jag med min hälsa, nu betalar jag istället med min ekonomi.
Idag jobbar Elay 85 procent plus en del övertid, men hon upplever ändå att hon är mer utvilad och har mer fritid och ork att göra saker utanför jobbet nu. Omkring 30 procent av Vårdförbundets medlemmar arbetar heltid idag och långt över hälften kommer att göra det någon gång under sitt yrkesliv. Just bristen på vila och återhämtning är den absolut vanligaste anledningen till deltidsarbete, visar en undersökning som Vårdförbundet gjort.
8 000 fler inom vården
Frågan om deltid är viktig på flera sätt; de som arbetar deltid går miste om lön, livslön och pension. Om en sjuksköterska arbetar 75 procent istället för heltid kan det innebära en förlust på upp till sju miljoner kronor i lön under ett helt yrkesliv. Och om alla som arbetar deltid går upp till heltid, skulle det innebära ett tillskott i sjukvården på drygt 8 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Tacksam för att Vårdförbundet driver viktiga frågor
Vårdförbundet har tagit fram flera förslag för att skapa hållbara heltider. Främst handlar det om att sänka veckoarbetstiden skapa hållbara scheman och minska övertid genom att anställa fler kollegor med rätt kompetens.
– Det är så viktigt att Vårdförbundet driver frågan om förkortad arbetstid. Om det går att jobba mindre med samma lön så tror jag fler stannar kvar inom vården och att fler söker sig till våra yrken, säger Elay.
Foto: Johan Bävman
- Hjälpte informationen dig?