Som chef, och särskilt som nybliven sådan, är det lätt att känna sig lite ensam. Genom Vårdförbundets nybildade förening för chefer och ledare får Mikaela Jahdadic det stöd och den gemenskap hon önskar alltid hade funnits. Forumet ger henne också möjlighet att själv agera mentor och driva de frågor hon tycker är viktiga.

Efter en resa till Indien som 21-åring visste Mikaela att hon ville bli sjuksköterska – det var människor, sjukvård och hälsa hon skulle syssla med. Att hon ville bli chef tog det lite längre tid att komma fram till, det beslutet växte fram under en föräldraledighet. Idag är Mikaela specialistsjuksköterska inom operation och omvårdnadschef på dagkirurgi och öron- näsa- och halsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. 
– Jag är en nyfiken person som vill lära mig saker! Jag är väldigt intresserad av psykologi och gruppdynamik, hur vi jobbar tillsammans med patienten i fokus. Jag är ju också en i gruppen, trots att jag är chef, förklarar Mikaela.

Blev medlem för att kunna engagera sig i föreningen

När Vårdförbundet bildade den nya föreningen för chefer och ledare under hösten 2023, tipsades Mikaela om att gå med. Mikaela, som då inte var medlem i Vårdförbundet, gick med på nytt och nominerades omgående till styrelsen och blev invald till styrelseledamot.

– För mig som sjuksköterska är det en trygghet och viktigt att vara medlem i facket, att se till att min röst blir hörd. Föreningen är ju helt ny, och vi vill åstadkomma mycket, berättar Mikaela entusiastiskt och lägger till:
– Det är fantastiskt att träffa alla färgstarka personer i styrelsen och få ta del av deras erfarenheter. Här finns både seniora och juniora chefer och ledare. Tillsammans har vi en stark röst. 

Mentor och bollplank

I Vårdförbundet finns över 4000 medlemmar som arbetar som chefer och ledare och föreningen har efterfrågats av många. Mikaela ser det som ett tillfälle att få och ge det stöd hon själv alltid velat och vill ha:

– När jag tänker tillbaka på min första tid som chef kan jag undra varför ingen  fångade upp mig. Det hade varit så värdefullt att ha en mentor, någon som såg mig, men inskolning och stöttning saknades. I föreningen brinner jag för att juniora och nyblivna chefer ska få det stöd de behöver. Och junior som senior - alla kan behöva bollplank, för det är komplexa situationer som vi stöter på. Det är guld värt.

Mer än ett chefsnätverk

För att den nya föreningen ska locka ännu fler medlemmar, tror Mikaela att det är viktigt att föreningen tar ställning tydligt, och ser till att vara aktiv och synlig i sociala medier. För föreningen är mycket mer än bara ett nätverk för ledare. Den ska också lyfta viktiga frågor som chefers arbetsmiljö, en fråga där Mikaela anser att det finns mycket att göra:
– Vi chefer har ju arbetsmiljöansvar för hela vår grupp, men vi har ju också en arbetsmiljö. Vi behöver synliggöra våra förutsättningar att göra ett bra jobb ute i verksamheten, och en god arbetsmiljö för chefer är en bra start. En bra arbetsmiljö är väldigt viktigt för att vi ska kunna utöva en patientsäker vård tillsammans med hela medarbetargruppen. Det behövs kontinuitet och kompetent personal som stannar kvar i ledarrollen, i stället för den rotation vi ser idag – det måste vi våga prata om i det här forumet!

 

Mikaelas tips till nyblivna chefer:

1. Var modig och våga! Som ny chef måste man våga testa sig fram. 

2. Skapa ett nätverk med både juniora och seniora chefer, så kommer du känna dig mindre ensam. 

3. Be om att få ingå i ett mentorsprogram så snart som möjligt, då får du ta del av andras erfarenheter och kan bolla dina utmaningar.

 

Foto: Oskar Omne