
Genom att se patientens hela situation kan en avancerad specialistsjuksköterska bidra till bättre vårdkvalitet, kontinuitet och en tryggare vård, skriver Oili Dahl och Sineva Ribeiro.
Svenska läkarförbundet skriver i en debattartikel att avancerade specialistsjuksköterskor ska arbeta som läkare, utan läkarutbildning eller läkarlegitimation – vilket inte stämmer. En avancerad specialistsjuksköterska arbetar utifrån sin profession och sitt yrke.
De avancerade specialistsjuksköterskorna har minst sex års utbildning och masterexamen, de har gått fortbildningsprogram i klinisk verksamhet och de har flera års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska och specialistsjuksköterska. De besitter gedigen omvårdnadskompetens och fördjupad medicinsk kompetens.
I Sverige pågår omställningen till ”nära vård”, där tanken är att vården i första hand ska utföras i primär och primärkommunal regi. Samtidigt ökar medborgarnas krav på hög tillgänglighet, kontinuitet, snabb bedömning och behandling utifrån ett helhetsperspektiv. För att kunna möta behov av kortare sjukhusvistelser och utvecklingen av nya behandlingsmetoder behövs en avancerad och fördjupad omvårdnadsexpertis.
Vi instämmer helt med Läkarförbundet i att vården måste vara patientsäker både i dag och i morgon. Patienterna måste kunna lita på att de möter personal som utför arbetsuppgifter som de är utbildade för.
Debattörerna hänvisar till OECD:s rapport, men utelämnar flera viktiga fynd från den systematiska översikt som OECD-rapporten refererar till. Tio randomiserade kontrollerade studier, RCT-studier, är inkluderade i rapporten. Majoriteten av dessa studier visar enbart positiva effekter av den avancerade specialistsjuksköterskans arbete och rapporten lyfter också det viktiga samarbetet med läkaren. Detta borde vi tillsammans hålla i tanken, inte minst för patientens bästa. I rapporten står även att välutbildade avancerade specialistsjuksköterskor med minst masterexamen gör adekvata bedömningar av patienternas tillstånd.
Helt riktigt så visar tre RCT-studier i rapporten att den avancerade specialistsjuksköterskans konsultationstid är något längre än läkarens. Detta kan vara en konsekvens av att avancerade specialistsjuksköterskor ger patienterna mer information. De längre konsultationerna är troligen också en orsak till den högre graden av patientnöjdhet, något som över tid leder till ett minskat antal besök.
Preliminära forskningsresultat om vikten av att avancerade specialistsjuksköterskor arbetar inom äldrevården i Sverige visar att fler och längre besök är precis vad de äldre med komplexa omvårdnadsbehov och medicinska behov behöver och att det måste få ta tid. En avancerad specialistsjuksköterska, med sin spetskompetens och med ett holistiskt förhållningssätt, kan där göra skillnad. Detta är något som verksamhetsledningar ser och uppmuntrar.
Avancerade specialistsjuksköterskor bidrar även till en minskning av antalet återinläggningar på sjukhus. Genom att se patientens hela situation kan en avancerad specialistsjuksköterska bidra till bättre vårdkvalitet, kontinuitet, förkortade vårdförlopp och till en tryggare vård som blir mer jämlik och lättillgänglig.
En utbildning till avancerad specialistsjuksköterska ger specialistsjuksköterskor möjlighet att fortsätta utvecklas i sin profession, vara förebilder och handleda kollegor i den patientnära vården. Det kommer såväl patienterna som hela vårdteamet till godo.
Oili Dahl, ordförande, Svensk sjuksköterskeförening
Sineva Ribeiro, förbundsordförande, Vårdförbundet