Befolkningen förväntar sig fungerande vård, skola och omsorg. Facken i välfärden - där Vårdförbundet ingår - är besvikna på budgeten.
Vi, Facken i välfärden, som företräder mer än en miljon medlemmar är besvikna på att de enorma utmaningar som välfärden står inför inte prioriteras i regeringens budget. Vi ser nu en kris med stora uppsägningar och försämrad välfärd.
Budgeten är därför ett svek mot befolkningen som förväntar sig fungerande vård, skola, omsorg och sociala insatser.
Reformutrymmet är större nu än förra året. Då genomförde regeringen reformer för 39 nya miljarder, i år finns det 60 miljarder att fördela. I förra årets budget presenterades 13 nya miljarder till välfärden.
I år blev det inga nya pengar, statsbidragen minskar för kommuner och regioner.
Härom veckan presenterade regeringen nyheten om att ynka 3 av 60 miljarder i extra satsningar kommer att gå till vården, vilket är hälften så mycket som för 2024.
Nu konstaterar finansministern att ”vården är viktig, men allt handlar inte om pengar”. Visst krävs mer än bara pengar, men pengar är ändå avgörande.
Dagens Nyheter rapporterade nyligen att 4 547 anställda i vård och omsorg till och med augusti har varslats om uppsägning. Det är den högsta siffran sedan 2010. Bara i Region Östergötland hotas 1 015 tjänster inom vården.
Alla regioner räknar med underskott i år, flera har redan varit tydliga med att köer och väntetider till vården kommer att bli längre. Minskade generella statsbidrag kommer också påverka.
173 av 290 kommuner räknar med att gå med underskott i år enligt SKR. Samtidigt planeras för en rejäl låneskuld åren framöver på grund av stora investeringsbehov.
Vi ser hur barnskötare, elevassistenter och lärare varslas om uppsägning när kommunbudgetarna inte går ihop. Samtidigt signalerar regeringen om värdet av att klara grundskolan och behovet av att arbeta förebyggande är framgångsfaktorer för att färre unga ska hamna i kriminalitet och utanförskap.
En ny rapport visar att nedskärningarna i skola och förskola är de värsta på 30 år. Medan Sveriges ekonomi börjar vända uppåt, fortsätter skolans nedåt. Små tillfälliga satsningar löser inte problemen. Lika pressade är verksamheterna i övriga välfärdssektorer.
Kommunerna får mindre pengar av staten nästa år. Våra förväntningar var på många miljarder extra till kommunerna.
Det räcker inte för att klara nuvarande verksamheter, och än mindre för de ambitionshöjningar som behövs. Det krävs rejäla satsningar för att vända skolresultaten och arbeta med förebyggande verksamhet för att vända utvecklingen med allt yngre som hamnar i de gängkriminellas klor.
Nästa år får Sverige en ny socialtjänstlag. Den kommer att ställa stora krav på en omställning av socialtjänsten som då måste ändra sitt arbetssätt. Det kommer att kräva mycket större ekonomiska satsningar än vad regeringen skjuter till.
Att satsa på arbetsmiljön i välfärden borde vara självklart för att få en verksamhet som möter invånarnas behov och att spara pengar. Nyligen presenterade Facken i välfärden siffror som visar att det finns miljarder att spara på få ned de höga sjuktalen.
De närmaste månaderna ska riksdagen debattera och besluta om statsbudgeten för 2025. Vi förväntar oss att riksdagen väljer att prioritera om för att stoppa krisen i välfärden genom höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner.
Det finns ett stort reformutrymme inför nästa år. Att prioritera välfärden är därför inte bara möjligt, det borde inte ens vara svårt. Stora delar av välfärden behöver fler medarbetare, inte uppsägningar.
En budget med stort reformutrymme borde innebära att underbemanningen kan jobbas bort så att befolkningen får den välfärd de har blivit lovade.
För Facken i välfärden:
Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet
Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Anna Olskog, förbundsordförande, Sveriges lärare
Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal