Ska du söka ditt första jobb? Eller är du på jakt efter nya utmaningar? Förbered dig på bästa sätt inför jobbsökandet genom att kartlägga din kompetens och skriva ett proffsigt CV och personligt brev.

Sök gärna jobb hos flera olika arbetsgivare för att kunna jämföra vad olika arbetsgivare kan erbjuda just dig. Ta reda på information om arbetsgivaren innan du går på intervjun. Tänk också igenom innan vilken lön och vilka villkor du tycker är rimliga för just dig.

Din kompetens är hett eftertraktad, så ha därför inte för bråttom med att tacka ja till ett jobberbjudande utan säkerställ att du får ett jobb som motsvarar dina förväntningar.

Guide: Hallå innan du skriver på!

Har du fått ett nytt jobb och står i startblocken? Vad behöver du ha koll på innan du skriver på anställningsavtalet? Kolla då igenom vår digitala guide Hallå, innan du skriver på.

Finns det kollektivavtal?

Om arbetsgivaren har kollektivavtal är semesterdagar, pensionsavsättning, ersättning för övertid, extra ersättning vid föräldraledighet med mera redan framförhandlat. Du kan fokusera på vilken lön som du vill ha för ditt arbete. 

Om kollektivavtal inte finns omfattas du endast av lagstiftningen och behöver reglera fler saker i ditt anställningsavtal själv. Det är bland annat väldigt viktigt att du frågar om semesterdagar, pensionsavsättning och ersättning för övertid.

Ta reda på löneläget

Finns det kontaktuppgifter till fackliga representanter i annonsen? Ta gärna kontakt med dem för att höra hur löneläget ser ut just där du söker jobb. Här på vår webbplats finns lönestatistik (bakom inloggning) där du som medlem kan ta del av lönestatistik inom just ditt yrke.

Ange inte löneanspråk i din ansökan

Även om det står i annonsen att löneanspråk önskas ska du inte lämna det. Om du anger en lön i din ansökan finns risken att arbetsgivaren fokuserar på lönenivån snarare än på dig och dina meriter.

Om du ändå vill nämna något om löneanspråk kan du skriva: "Om jag blir aktuell för tjänsten kan vi diskutera mitt löneanspråk."