Louise Thorell har alltid gillat att utmana sig själv. Som biomedicinsk analytiker specialiserad inom ekokardiografi har hon en av de specialisttjänster som Blekingesjukhuset inrättade 2015.
Louise Thorell halkade in på biomedicinska analytikerutbildningen efter ett tips av en läkare. Då hade hon inte några tankar på hur hennes framtida karriär skulle se ut.
Grundutbildningen läste Louise i Göteborg och fastnade tidigt för fysiologi. Väl ute i arbetslivet kände hon en törst efter mer kunskap och tog chansen att läsa en magister samtidigt som hon arbetade heltid. Det var tufft, men det gick.
– Jag läste min magister med inriktning mot bild- och funktionsdiagnostik. Det gjorde att jag blev ännu tryggare i min roll som biomedicinsk analytiker.
Specialisttjänster för biomedicinska analytiker
Samtidigt hade Louise chef, Susanne Lundgren, länge arbetat för att det skulle inrättas specialisttjänster i verksamheten på Blekingesjukhuset. 2015 blev specialisttjänsterna verklighet och Louise var en av dem som klev in i den unika rollen.
Att ta nästa steg i karriären och bli specialist kändes naturligt när hon fick chansen.
– Jag gillar att lära mig nya saker och att utmana mig själv. Det är ett medvetet val att vilja utvecklas, säger Louise.
Nu arbetar hon i nära samarbete med specialistläkare inom klinisk fysiologi, kardiologi och ST-läkare under utbildning. Oftast arbetar de i team om tre: två biomedicinska analytiker och en läkare eller två läkare och en biomedicinsk analytiker.
– Med vårt teamarbete ökar vi kompetensen inom gruppen. Vi får större förståelse för varandras kunskap och nyttjar våra olika kompetensområden på ett bättre sätt, berättar Louise.
Louise har övergripande ansvar för hjärtultraljudssektionen tillsammans med den medicinskt ansvariga läkaren. Det innebär bland annat att hon självständigt skriver svar på undersökningar/frågeställningar och ansvarar för kompetensutvecklingen i gruppen. Hon har också ansvar för randande ST-läkare och för att grundbemanningen fungerar under dagen.
Viktigt med stöd
Många biomedicinska analytiker och läkarkollegor har stöttat henne på vägen. Louise har inte haft någon formell mentor men menar att det är viktigt att ha personer runt omkring sig som stöttar på olika sätt. För henne har Kambiz Shahgaldi, som var hennes handledare under magisterarbetet, spelat en viktig roll.
– Han pushade mig och motiverade mig till att våga utvecklas. Det ledde bland annat till att jag genomförde en europeisk certifiering för ekokardiografi. Nu försöker jag själv arbeta med att hjälpa andra att tro på sig själva och att utvecklas, säger Louise.
Stort lönelyft
På Blekingesjukhuset har man satsat på specialister och tycker att specialistkompetens ska värdesättas. Lön sätts efter kompetens, kunskap och ansvar. I Louise fall innebar det ett lönelyft på nästan 13 000 kronor när hon blev specialist.
– Tar man det ansvar som vi gör ska det synas på lönen. De gjorde rätt när de höjde den rejält. På sikt tror jag att kommer det göra att biomedicinska analytikers lön generellt ökar.
Nästa steg för yrket
Nu ser Louise det som självklart att en reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker blir verklighet.
– Alla yrken utvecklas. Utifrån hur vården ser ut idag är specialisering det naturliga nästa steget för biomedicinska analytiker. I framtiden ska vi ha en reglerad specialistutbildning som öppnar upp för fler att bli specialister, säger Louise.
Här kan du läsa om Vårdförbundets och IBL:s arbete för att reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker ska införas.
Louise råd till dig som vill göra karriär
- Kategorier:
- Råd och stöd
- Biomedicinsk analytiker
- Hjälpte informationen dig?