Leende biomedicinsk analytiker

Biomedicinska analytiker har en central och avgörande roll i dagens och i framtidens hälso- och sjukvård och är en del i den omställningen. Vårdförbundet har tagit fram denna framtidsvision för att tydliggöra och stärka biomedicinska analytikerns roll i en hälso- och sjukvård i förändring.

Hälso- och sjukvården står inför en framtid där förändringstakten är hög och utmaningarna många – från teknologisk utveckling och ökade hållbarhetskrav till förändrade vårdbehov och en personcentrerad diagnostik. I och med omställningen till nära vård kommer vården framöver att bedrivas närmare patienten och även utanför den traditionella sjukhusmiljön. Biomedicinska analytiker har en central och avgörande roll i dagens och i framtidens hälso- och sjukvård och är en del i den omställningen. Vårdförbundet har tagit fram denna framtidsvision för att tydliggöra och stärka biomedicinska analytikerns roll i en hälso- och sjukvård i förändring. Visionen visar vägen mot en framtid där biomedicinska analytiker är med och leder utvecklingen. I "Den diagnostiska ledaren" beskriver Vårdförbundet en profession som tar plats, driver förändring och säkerställer framtidens diagnostik utifrån den centrala roll som yrket har i hälso- och sjukvården.  
 
Framtidsvisionen består av fyra delar: 

  • Den diagnostiska ledaren  
  • En hållbar framtid  
  • Brobyggare mellan teknik och diagnos   
  • Karriär och lön 

Den diagnostiska ledaren  

Biomedicinska analytiker är experter inom biomedicinsk laboratorievetenskap. Genom vår utbildning, kompetens, legitimation och yrkets etiska kod står vi för professionalitet, ledarskap och hög kvalitet i hälso- och sjukvården. Biomedicinska analytiker ansvarar för och leder verksamheten inom biomedicinsk laboratorievetenskap. Vi bidrar till att förbättra både den kliniska verksamheten och patientsäkerheten genom att leda och driva utveckling och kvalitetsarbete inom vårt område. 

I en hälso- och sjukvård som ställs inför nya lokala och globala utmaningar och som kräver snabb anpassning och förändring, är den biomedicinska analytikerns roll att leda omställningen och utveckla diagnostiken. Med fokus på kvalitet, vetenskap och teknik leder, implementerar och kvalitetssäkrar vi den diagnostiska processen. När utvecklingen till exempel går mot mobil diagnostik och egenmonitorering i den nära vården, leder biomedicinska analytiker förändringen med fokus på kvalitet, patientsäkerhet, teknik och etik. Vår roll sträcker sig bortom att analysera tester och undersökningar - vi leder, implementerar och kvalitetssäkrar den diagnostiska processen i hälso- och sjukvården.  

Som ledare inom diagnostik har biomedicinska analytiker ett ansvar för att utbilda, handleda och vägleda såväl studenter, kollegor och andra medarbetare inom vårt expertområde. Samtidigt som vi spelar en central roll i det interprofessionella teamet där vår kunskap är en viktig del. Genom vår kompetens och våra arbetssätt säkerställer vi högsta möjliga kvalitet i diagnostiken och på så sätt även i hälso- och sjukvården. 

En hållbar framtid   

Klimatförändringarnas påverkan på hälsa och diagnostik gör den biomedicinska analytikerns roll alltmer avgörande i arbetet för ett hållbart samhälle och hälso- och sjukvård. Hälso- och sjukvården behöver minska sin klimatpåverkan, och här har biomedicinska analytiker en nyckelroll genom sin expertis inom kvalitet, diagnostiska metoder och analyser. Med ökade miljö- och klimatförändringar sker en förskjutning i sjukdomspanoramat, och vården måste hantera nya typer av ohälsa kopplade till dessa förändringar. Här blir biomedicinska analytiker viktiga i att utveckla hållbara metoder och analyser som minskar avfall, utsläpp och energiåtgång.  

Vårt arbete är också centralt vid utveckling av nya diagnostiska lösningar, särskilt i ljuset av pandemier och nya globala hälsoutmaningar. Biomedicinska analytiker leder omställningen mot en mer hållbar framtid. Genom vår breda kunskap, innovativa tänkande och patienten i fokus främjar vi människors och planetens hälsa och ett hållbart samhälle.  

Brobyggare mellan teknik och diagnos  

Biomedicinska analytiker har en avgörande och viktig roll inom hälso- och sjukvården och använder avancerad teknik för att utföra laboratorieanalyser och undersökningar som bidrar till tidig diagnos, behandling och monitorering av sjukdomar. Framtidens biomedicinska analytiker främjar utvecklingen av e-Hälsa och personcentrerad diagnostik och vård. Inom området precisionshälsa har biomedicinska analytiker en självklar plats med sin specifika kunskap och bidrar för att individen ska uppnå en ökad och mer jämlik hälsa.

I takt med teknikutvecklingen kvalitetssäkrar och arbetar vi med nya digitala analyser och metoder samt artificiell intelligens (AI) för att garantera en god, nära och säker vård och diagnostik. Genom att hantera information och data på ett etiskt och säkert sätt ansvarar vi därmed för provets och människans integritet. Biomedicinska analytiker är därmed brobyggare mellan teknologins framsteg och en högkvalitativ och personcentrerad hälso- och sjukvård.     

Karriär 

Kompetensutveckling och karriär

Biomedicinska analytiker ska ha ett utvecklande arbetsliv – med möjlighet att växa i sitt yrke. Därför behöver kompetensutveckling och livslångt lärande ske som en naturlig del av arbetet, på arbetstid och med stöd från arbetsgivaren. För att möta framtidens behov krävs tydliga karriärvägar där biomedicinska analytiker kan utvecklas och specialisera sig inom olika områden. Biomedicinska analytiker behöver karriärvägar bland annat inom forskning, undervisning, handledning och ledarskap. Biomedicinska analytiker ska kunna bedriva forskning inom ramen för klinisk verksamhet, och ha möjlighet att växla mellan forskning och kliniskt arbete. Biomedicinska analytiker bör ges möjlighet att disputera, bli specialister och utvecklas både inom traditionella discipliner och nya framtidsområden som informatik, precisionshälsa och artificiell intelligens.  

Vårdförbundet driver frågan om en nationellt reglerad specialistutbildning på avancerad nivå för biomedicinska analytiker. Utbildningen ska genomföras inom ramen för anställningen, med villkor enligt Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring (AST). Den specialistutbildade biomedicinska analytikern ska ha ett utökat ansvar – och en lön som speglar det. Biomedicinska analytiker behövs även som chefer och ska finnas representerade på alla chefsnivåer. Chefer ska ha förutsättningar att leda på ett personcentrerat sätt och ha mandat att utveckla verksamheten.  

Lön

Biomedicinska analytiker ska ha en stark och långsiktig löneutveckling som speglar den avancerade och akademiska utbildningen, specialistkompetens och det ansvar yrket innebär. Det ska vara möjligt att ha en god första lön samt att göra lönekarriär i yrket – både genom erfarenhet och genom särskild yrkesskicklighet. Oavsett karriärväg ska lönen spegla utbildning, kompetens och ansvar.  

Hälsa och arbetsmiljö

För att biomedicinska analytiker ska kunna bidra till en hållbar hälso- och sjukvård behöver vi själva ha en hälsofrämjande arbetsmiljö. Det handlar om att få rätt förutsättningar för ett yrkesliv där hälsa och återhämtning står i fokus. Arbetstider och arbetsplanering ska säkerställa tillräcklig vila och återhämtning, förutsägbarhet och ett fredat privatliv. Det ska finnas tillräckligt många kollegor med rätt kompetens samt utrymme för reflektion och utveckling. Biomedicinska analytiker ska ha en arbetsmiljö som gör det möjligt att både må bra och göra ett bra jobb – och som bidrar till att fler vill stanna kvar och utvecklas i yrket över tid.  

BMA klämma på en bussarong med ett citat: Biomedicinska analytiker möter lokala och globala utmaningar samt är en stark profession, genom att omfamna ledarskap, hållbarhet och nya tekniska metoder. Därigenom utmärker sig professionen som en hörnsten i hälso- och sjukvården samt leder den in i framtiden. 

 

Fakta: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Det akademiska området Biomedicinsk laboratorievetenskap är tvärvetenskapligt och omfattar kunskap inom medicin, naturvetenskap, statistik och teknik. Huvudområdet präglas av ett vetenskapligt förhållningssätt och utgör både teori och praktisk tillämpning. Huvudområdet delas upp i två olika inriktningar: laboratoriemedicin och klinisk fysiologi. Tyngdpunkten ligger på den metodik som används för att analysera biologiska prov och fysiologiska förlopp för att kunna utvärdera kroppslig funktion. Kvalitetssäkring och utveckling av analys- och undersökningsprocesser är en central del inom huvudområdet.