Adisa Salkic har fackligt uppdrag på heltid sedan 2019 och är avdelningsordförande för avdelning Praktikertjänst sedan januari 2022. Läs om varför Adisa valt att engagera sig och hur hon kan göra skillnad på arbetsplatsen genom uppdraget som förtroendevald.

På vilket sätt skiljer det sig mellan arbetsplatser som har en förtroendevald och inte?

 – Det finns större påverkansmöjligheter och inflytande på en arbetsplats som har en förtroendevald än en arbetsplats utan. Där det finns en förtroendevald har medlemmarna tillgång till information om vad som händer på arbetsplatsen och är involverade i verksamhetens beslut. 

En arbetsplats som saknar förtroendevald får ofta inte får information förrän långt in i en process, och då är det inte alltid är lika lätt att påverka. Så en arbetsplats med förtroendevald har större inflytande än en arbetsplats utan förtroendevald.

I min organisation märks skillnaden tydligt. Ju mer vi organiserar oss, desto mer stärks känslan av att vi tillsammans kan påverka, för ju fler vi blir desto mer lyssnar våra arbetsgivare. Vi har en grupp av förtroendevalda som träffas regelbundet, både digitalt och via fysiska träffar under året för att stötta varandra och utvecklas tillsammans.

Som anställd i privat sektor ser jag också att det är än viktigare med den lokala förankringen, då många privatanställda känner en starkare tillhörighet till Vårdförbundet när vi driver frågor som är viktiga för dem. 

Hur blir det bättre när det finns en förtroendevald lokalt, för de lokala medarbetarna men även för dig som ordförande?

– En förtroendevald på arbetsplatsen är länken mellan oss i avdelningsstyrelsen och medlemmarna. Genom att det finns en förtroendevald, blir det en förenklad väg för våra medlemmar att få relevant information, både från Vårdförbundet och den egna arbetsplatsen. De kan få svar på fackliga frågor och frågor som rör arbetsmiljö. Vi i avdelningsstyrelsen får också via den förtroendevalda information som berör våra medlemmar om förändringar ute i verksamheterna så vi kan agera där det finns behov. En förtroendevald ger en lokal anknytning och kännedom om arbetsplatsen som vi i avdelningsstyrelsen inte alltid har.

När använder du skyddsombudsrollen och när använder du förtroendevaldarollen? 

– Förtroendevald och skyddsombud är ett begrepp som går hand i hand när det kommer till våra fyra professioner. Jag använder oftast båda rollerna samtidigt då de flesta frågor som kommer till mig handlar både om professionen och arbetsmiljö. De frågor som berör yrkesrollen och professionen är frågor som har med förtroendevald-uppdraget att göra, medan frågor som berör arbetsmiljö har med skyddsombudsrollen att göra. Därför vill jag påstå att dessa nästan alltid går ihop och är därför svåra att särskilja dem åt för våra professioner.

Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald