Malin Rickle har efter relativt kort tid som sjuksköterska och förtroendevald skapat sig en arbetssituation som passar henne perfekt. Halva tiden arbetar hon kliniskt på en gynekologisk avdelning och halva tiden i förtroendeuppdrag för Vårdförbundet.
Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald
Malin Rickle
Namn: Malin Rickle, 29 år
Förtroendevald sedan: Sommaren 2021
Arbetsplats: Gynekologiavdelning 49, Skånes universitetssjukhus
Examen: Sjuksköterskeexamen 2021 från Malmö universitet
Malin Rickle är 29 år och har varit förtroendevald i Vårdförbundet ungefär ett och ett halvt år, nästan lika länge som hon varit sjuksköterska.
– Allt gick väldigt fort, jag kastades in i rollen kan man säga. Det behövdes en ny förtroendevald på min arbetsplats då min kollega var tjänstledig för studier. Jag fick frågan i april och någon månad senare var jag den nya förtroendevalda berättar Malin.
Malin erkänner att det så klart fanns viss osäkerhet om hon som var ny i både yrket och rollen som förtroendevald skulle klara av det. Men hon blev peppad och upplyst om att hon växer in i rollen och inte behöver kunna allt från början.
– Jag har tidigare varit engagerad inom nationslivet i Lund både som Qurator och ordförande, så uppdraget kändes på sätt och vis bekant och det gav mig lite trygghet.
Vad var det första du fick ta tag i som förtroendevald?
– Det var att tillsammans med chefen vara med och göra en risk- och konsekvensanalys inför sommaren. Det är något vi försöker göra inför varje sommar för att planera resurser och se hur många vårdplatser vi kan ha öppna, förklarar Malin.
Malin berättar att hon har ett tätt samarbete med huvudskyddsombudet på arbetsplatsen som hon har löpande kontakt med. Och redan efter Vårdförbundets grundutbildning för nya förtroendevalda fick Malin frågan från huvudskyddsombudet om hon ville ha ett utökat förtroendeuppdrag, som en del i support- och utbildningsteamet i regionen.
Uppdraget lät så spännande och intressant så jag tackade "ja".Malin Rickle
– Det lät så spännande och intressant så jag tackade "ja". Jag började med att arbeta fackligt 20 procent av min tid och efter ett halvår började jag arbeta halvtid med det fackliga förtroendeuppdraget.
Malin beskriver sin arbetssituation som den perfekta mixen. Hon arbetar varannan vecka kliniskt på avdelningen och varannan vecka på Vårdförbundets kontor i Lund.
– Att få en paus från avdelningen varannan vecka är skönt, men jag vill absolut inte släppa det kliniska helt.
I sitt fackliga arbete gör Malin bland annat arbetsplatsbesök och hanterar medlemsärenden. Hon brinner också extra för studentverksamheten och informerar studenter om Vårdförbundet.
Att få en paus från avdelningen varannan vecka är skönt, men jag vill absolut inte släppa det kliniska helt.Malin Rickle
Vilka egenskaper ska man ha för att bli förtroendevald tycker du?
– Ett genuint intresse för rollen och att vilja förändra. En fördel med att komma in som ung är att man ser allt med fräscha ögon och inte kan säga ”Så här har det alltid varit”.
Malin tror att den bästa kombinationen är när både erfarna och nya förtroendevalda samarbetar.
Vilken är din största utmaning som förtroendevald?
– Helt klart att välja att göra en sak i taget. Det är så mycket jag vill ta tag i men man kan inte göra allt på en gång. Så det handlar om att prioritera.
Känner du att du får uppskattning från dina kollegor?
– Ja, absolut, det finns en förståelse och acceptans för mitt arbete. Jag och huvudskyddsombudet brukar börja varje termin med att samla alla på avdelningen för att berätta om våra roller och vårt uppdrag. Det är ett bra sätt att skapa förståelse och få fler att känna delaktighet i förbättringsarbetet på arbetsplatsen, avslutar Malin.
Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald
Malins tips
3 tips till dig som är ny förtroendevald/skyddsombud
- Fråga dina medlemmar vad de vill förändra/förbättra på arbetsplatsen för att få tips om var du ska börja.
- Använd ditt huvudskyddsombud.
- Gå grundutbildningen så fort som möjligt! Den är fylld av bra information och du får en bra grund inför ditt uppdrag.
Så kan du veta om du är rätt för uppdraget
- Du gillar att arbeta med förändringar och förbättringar
- Du gillar att driva frågor
- Du är intresserad av att lära dig nya saker