Tina Dahlman är förtroendevald och vice ordförande i avdelningsstyrelsen i Dalarna. I sitt uppdrag möter hon medlemmar som ställer frågor om de nya reglerna om dygnsvila som införs den 1 oktober. Så här svarar hon på medlemmarnas frågor. 

Tina Dahlman

Namn: Tina Dahlman
Förtroendeuppdrag:
Vice ordförande och styrelseledamot i avdelning Dalarna
Arbetsplats: Arbetar en dag i veckan som biomedicinsk analytiker på labb i region Dalarna

Vad möter du för frågor om dygnsvilan?

– Jag får flest frågor från medlemmar i slutenvården och 24/7-verksamhet. De oroas över att arbetsgivaren kommer lägga scheman så blir det svårt att få kalkylen att gå ihop. 

Känner du också att kalkylen inte går ihop?

– Det grundläggande problemet är att vi har en för dålig bemanning. Arbetsgivaren har inte bemannat för oplanerad frånvaro som till exempel vab eller sjukdom. Schemaläggningen fungerar när alla är friska och på plats, men så är det ju i stort sett aldrig. Även idag när arbetsgivaren tillämpar 9 timmars dygnsvila blir det svårt att täcka upp vid korttidsfrånvaro.

Det yttersta ansvaret för patientsäkerheten och arbetsmiljön ligger hos arbetsgivaren.
Tina Dahlman, vice ordförande i avdelningsstyrelsen i Dalarna

Det här är ju en EU-regel som vi inte kan undvika, hur känner du kring det?

– Även om direktivet kring 11 timmars dygnsvila har gällt andra branscher i Sverige i många år så har vårdsektorn på något sätt lyckats flyga under radarn. Att schemalägga med 9 timmars dygnsvila var tänkt som ett undantag men under årens lopp har den blivit mer av en regel som inneburit mer arbetstid i verksamheterna. Jag hoppas att det kommer bli ett rejält uppvaknande, både för regionerna, och förhoppningsvis regeringen.

Vad säger du till medlemmar som är oroliga för hur det här ska påverka dem?

– Det är arbetsgivaren som har ansvaret för patientsäkerheten och arbetsmiljön. Så även efter den 1 oktober och vi har rätt till ett hållbart schema som även möjliggör en fungerande fritid. Veckovilan får inte bli sämre när dygnsvilan blir längre. 

Förändringen som vi står inför kan kännas väldigt utmanande. Men vi kan inte fortsätta så som vi har gjort; att sälja våra semesterveckor, att inte veta om vi kan gå hem när passet är slut, inte kunna planera en resa på höst eller vinter eftersom semester bara godkänns om verksamheten tillåter, att få ont i magen när jobbet ringer på ledig dag, eller att 5 arbetsdagar i rad är uttröttande för att man inte fått tillräcklig återhämtning. 

Skulle du vilja att dina barn skjutsas av en bussförare som kört 13 timmar i sträck och fått minimalt med vila?
Tina Dahlman, vice ordförande i avdelningsstyrelsen i Dalarna

Vad svarar du på frågan om vad Vårdförbundet tycker om EU-direktivet?

– Jag brukar ställa en retorisk fråga: ”Skulle du vilja att dina barn som ska på en skolutflykt skjutsas av en bussförare som kört 13 timmar i sträck och fått minimalt med vila innan körpasset? Reaktionen brukar vara ”Nej, absolut inte” och det ger svaret. Självklart måste vi få tillräckligt med vila mellan våra pass så att vi kan prestera på den nivå som vårt arbete kräver. Samtidigt måste grundbemanningen vara tillräcklig så att vilan ger verklig återhämtning och inte bara något som står på papperet. 

Vårdförbundet tror att EU-direktivet kommer att skapa en bättre arbetsmiljö på sikt, men vi förstår självklart att det finns en oro att de nya reglerna ska påverka livet och vardagen till det sämre.

Det är ju inte bara våra yrken som berörs av förändringen, utan alla som arbetar 24/7 berörs av förändringen.

Vårdförbundet jobbar varje dag för att göra arbetssituationen bättre för våra medlemmar. Vi kommer att fortsätta arbeta för ett hållbart yrkesliv som möjliggör en fungerande fritid och den återhämtning som vi behöver. Nu kan vi tillsammans med arbetsgivaren vara konstruktiva och hitta lösningar, även om vi måste vara beredda på att det kan ta lite tid. 

Vad säger du till medlemmar som inte förstår hur Vårdförbundet agerat till följd av EU-direktivet?

– Först förklarar jag att det inte är Vårdförbundet som har hittat på EU-direktivet utan att det är en skyddslagstiftning som gäller i hela EU som nu ska tillämpas i Sverige.  Den finns för att skydda oss från arbetstider som inte är hållbara i längden. Sen betonar jag att det bästa är att engagera sig på arbetsplatsen tillsammans med arbetskamraterna, att inte ställa sig utanför. Tillsammans bevaka så att arbetsgivaren bemannar verksamheten och lägger scheman som är både rimliga och hållbara.  Vi måste vara många för att kunna påverka både på arbetsplatsen och i förhandlingar, så enkelt är det. Låt oss organisera oss, bli starkare och påverka tillsammans.

Tinas tips på vad du kan göra när du möter oroliga medlemmar

  1. Hör av dig till din lokala styrelse och ordna ett medlemsmöte på din arbetsplats (för att få bakgrunden till EU-direktivet och vad Vårdförbundet tycker.

  2. Bekräfta medlemmens oro och påminn om att arbetsgivare måste samarbeta med personalen för att hitta bra lösningar.

  3. Prata med medlemmen om hur det kan vara en chans till uppvaknande hos arbetsgivaren. Att det kan leda till en förändring i grunden som vi har väntat på.  

  4. Samarbete är bäst, men det är också viktigt att påminna om att i slutänden är det arbetsgivaren som ansvarar för att ha en bemanning och ett schema som är långsiktigt hållbart.