Om det inte varit för den där nattvandringen för drygt fem år sedan…Juliska Tot Wikström, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Hallands sjukhus, var tillsammans med en representant från Kommunal ute och träffade medlemmarna. Det var mitt i den halländska natten och på förlossningen på Halmstads sjukhus träffade de på nattarbetande vårdpersonal.
För Juliska var det här ett av många besök bland medlemmarna för att pejla läget och finnas till hands. Men just den här natten fick hon en fråga från en medlem som blev en facklig långkörare.
- En av barnmorskorna kom fram till mig och undrade om det var riktigt att om hon jobbar natt och sen går en utbildning dagen efter inte får betalt för utbildningstiden, berättar Juliska. I vissa fall fick de även plocka av sin komptid för att fylla upp missade timmar under utbildningen.
Efter Juliskas nattvandring tog hon med sig frågan till Vårdförbundets lokala förbundsstyrelse. Kan det här verkligen stämma?
- Vi började nysta och göra ett riktigt detektivarbete, säger Camilla Tellström som är ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning Halland. Först tänkte vi att det kanske bara var ett enskilt misstag, någon missad hundring, inget att ta en rejäl strid om.
Camilla Tellström. Foto: Dan Lepp.
Men ju mer kartläggningen och nystandet pågick, desto större blev den fackliga frågan. Camilla och hennes medarbetare på Vårdförbundet plockade ut underlag från lönekontoret på Regionen. Listan över medlemmar som gick miste om lön under utbildningar växte och det handlade plötsligt inte om några hundringar i utebliven betalning.
Medan det här ärendet pågick fanns det en hel del andra fackliga frågor som pockat på medias uppmärksamhet när det handlade om tillståndet inom Region Halland.
- Vi var väldigt aktiva och drev på, dessutom hade vi sanningen på vår sida i just det här ärendet. Det var bara att slå upp paragraf 7 i Allmänna bestämmelser, påpekar Camilla.
Arbetsgivaren insåg snabbt sitt misstag och lät Vårdförbundet gå till botten i jakten på medlemmar som gått miste om missad ersättning. På våren 2017 beslutade Regionen att Vårdförbundet skulle få sju månader på sig att hitta fler felaktigt behandlade ärenden.
- Det tidsspannet blev i slutänden ännu mer generöst. Den sista medlemmen vi hjälpte fick sitt fall uppklarat strax före jul, säger Camilla Tellström.
Juliska Tot Wikström och Camilla Tellström. Foto: Dan Lepp.
Det som började med ett slumpartat möte under en nattvandring för fem år sedan, slutade med att ett 20-tal vårdanställda fick tillbaka tusentals kronor som de hade rätt till.
- På så sätt är det en solskenshistoria och något som vi kan lägga i förtroendeboxen gentemot arbetsgivaren, säger Juliska Tot Wikström. Dessutom fick vi en bekräftelse på att vi gör rätt saker och finns nära medlemmarna.
- Exakt, och så behövdes inga aggressiva samtal med arbetsgivaren, menar Camilla. Vi hamnade i dialog direkt, agerade gemensamt och kunde konstatera att vi inte tolkar de Allmänna bestämmelserna olika.