Landstinget i Västerbotten var bland de första i landet med att införa akademisk specialisttjänstgöring, AST, för sjuksköterskor. AST är Vårdförbundets modell där du som medlem kan specialistutbilda dig med full lön och villkor enligt kollektivavtalet.
Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå såg chansen att snäppa upp den akademiska nivån hos personalen och bestämde sig 2016 för att utbilda åtta nya specialistsjuksköterskor.
En av de nyutbildade specialistsjuksköterskorna på Cancercentrum är Jessica Enström som tidigare hade jobbat huvuddelen av sin sjukskötersketid på Samvårdsenheten i Umeå – en kirurgisk vårdavdelning med specialiteter inom öron-näsa-hals, hand- och plastikkirurgi, ögon- och käkkirurgi .
Jessica Enström. Foto: Dan Lepp.
– När AST-tjänsterna på Cancercentrum kom ut hösten 2015 var det ett enormt intresse, så jag trodde inte att jag skulle ha en chans att få en av de åtta platserna, berättar Jessica.
Jessica hade varit på Samvårdsenheten i tretton år och kände att det var dags att göra något nytt, utveckla sig och fortsätta att bygga upp sina teoretiska kunskaper. Hon var förtroendevald för Vårdförbundet på kliniken och fick nys om AST via Vårdförbundets lokala avdelning i Västerbotten. Studiemotivationen fanns naturligt sedan lång tid tillbaka, så när hon väl sökte AST-platsen kramade hon sina tummar blå för att bli antagen.
– Jag hade scannat runt bland utbildningar och det var bara vidareutbildningen inom onkologi som jag kunde tänka mig. Fast det var som sagt många andra som sökte AST-platserna. Men jag fick en plats och var jättejättelycklig, säger hon med ett stolt leende.
Läs även: Rebeccah pluggar upp sig på halvtid
I sitt upplägg var den här AST:en lite annorlunda, jämfört med andra. Här var det jobb i två veckor, en studievecka och därefter en auskultationsvecka (verksamhetsförlagd utbildning, liknande en AT-tjänstgöring för läkare under utbildning).
– Auskultationsveckorna var jobbiga. Men när jag tittar i backspegeln kan jag konstatera att just de veckorna var de som gav mig allra mest. Det var där jag skapade kontakter och kunskaper om andra klinkers arbete. Det var oerhört mycket värt och något jag drar nytta av hela tiden i mitt jobb idag på cancercentrum på NUS, berättar Jessica.
Idag har Jessica en blank, sprillans ny namnskylt med titeln "specialistsjuksköterska" på. Och fler medarbetare med samma titel kommer att jobba sida vid sida med henne.
– Det här är en väldigt bra arbetsgivare med otroligt bra chefer ända upp i toppen, säger Jessica. De förstår värdet av att ta hand om våra studenter och ha en bra arbetsmiljö. Därför har de också fortsatt satsningen på vidareutbildning. I höstas startade ytterligare en AST med fem nya platser som alltså blir klara hösten 2019.
Foto: Dan Lepp.
För Jessica har studiemotivationen inte lagt sig, inte på långa vägar. Redan den här våren, 2018, ska hon läsa ytterligare en kurs för att kunna plocka ut en master. Men det är inte ens slut där...
– Nej, jag har nominerats av min chef att gå en förberedande chefsutbildning för att kolla upp mina ledaregenskaper, berättar Jessica. Så jag känner mig långt ifrån färdigutbildad.
Det här är AST
Akademisk Specialisttjänstgöring (AST) är en utbildningsmodell som Vårdförbundet har tagit fram för att du som sjuksköterska ska kunna vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska.
- Kategorier:
- Aktiviteter/Utbildningar
- Sjuksköterska