För Vårdförbundet är det viktigt att stå upp för och försvara våra medlemmars rätt gällande föräldraledighetslagen. En lag som finns till för barnens skull!

Föräldraledighetslagen ger dig som förälder rätt att vara ledig från arbetet i samband med ditt barns födelse och tiden därefter för vård och tillsyn av barnet.

Lagen är i huvudsak tvingande till arbetstagarens förmån men det är möjligt att göra avvikelser från vissa av bestämmelserna genom kollektivavtal, till exempel tidpunkten för anmälan av föräldraledighet. Att lagen är tvingade innebär att det inte går att göra försämringar av lagen genom individuella överenskommelser. Föräldraledighetslagen innehåller också skydd för arbetstagare som nyttjar sin rätt till föräldraledighet genom att det finns ett förbud mot uppsägning och försämrade villkor för föräldralediga.

Utgångspunkten vid förläggning av föräldraledighet är att arbetstagaren och arbetsgivaren ska samråda om förläggningen. Om man inte kommer överens om när ledigheten ska tas ut är det avseende uttag av hel föräldraledighet arbetstagaren själv som beslutar om när ledigheten ska tas ut, detta med bakgrund av att man som arbetstagare är den som har insyn i barnets intresse av att ledigheten blir förlagd på ett sätt som gagnar barnet bäst. Det finns dock ett undantag vid påtaglig störning av verksamheten då arbetstagare har en skyldighet att anpassa sin ledighet om det kan göras utan olägenhet för hen.

Upplever du att lagen inte har följts för dig?

Kontakta Vårdförbundet Direkt för råd och stöd, 0771-420 420.