Det råder stor brist på röntgensjuksköterskor – samtidigt som arbetsbördan fortsätter att öka. Tryggheten i att få jobb direkt efter examen var bara en av anledningarna till att Johan Al-asadi valde att utbilda sig till röntgensjuksköterska. – Kombinationen av teknik, bild och vård lockade mig och jag gillar att jobba både självständigt och i lag, säger Johan.
Varje år utförs över 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige och den snabba teknikutvecklingen gör att nya typer av undersökningsmetoder ständigt utvecklas.
Problemet är bara vem som ska utföra undersökningarna när det råder brist på röntgenpersonal i hela landet. Johan Al-asadi, som tidigare jobbat som vårdbiträde, valde att utbilda sig till röntgensjuksköterska. Möjligheten att få jobb direkt efter avslutad utbildning var en av anledningarna till hans karriärbyte – men mest var det kombinationen av teknik, bild och vård som lockade.
Patienternas mående i fokus
Eftersom han jobbar på akuten varierar patientflödet, en vanlig dag möter han 20–30 patienter och gör uppåt 40 undersökningar. Han älskar allt med sitt jobb: det egna ansvaret, självständigheten i labbet, utmaningen i att ta korrekta diagnostiska bilder och samarbetet med undersköterskor och radiologer.
– Roligast är att man verkligen hjälper till och har en viktig roll i hela patientens vårdförlopp. Det finaste är att få patienternas tid hos oss att bli så bra som möjligt.
Fick jobb direkt efter examen
Bristen på röntgensjuksköterskor var akut i Malmö när Johan tog sin examen förra sommaren, och såväl Johan som sju av hans studiekompisar fick jobb direkt på Skånes universitetssjukhus.
– Vi kastades in i jobbet och jag lärde mig snabbt. Det är ett praktiskt yrke, förklarar Johan.
Personalbristen är ett problem, både för nyexaminerade röntgensjuksköterskor och patienter.
– Vi saknade erfarna som kunde lära upp oss på plats och fick ofta förlita oss på vår metodbok. Det blir lite löpande bandet-känsla med patienter hela tiden och utan paus blir man stressad, då är det lättare att göra fel.
En timmes kortare arbetstid hade gjort mycket
Något som skulle förbättra både arbetslivet och livet i stort är bättre arbetstider.
– Förkortad arbetstid med en timme hade gjort mycket, för man är rätt färdig på eftermiddagen.
Att så få väljer yrket tror Johan beror på att de inte känner till vad det innebär.
– Många tror röntgensjuksköterska är en vidareutbildning för sjuksköterskor, men det är ju en egen profession.
Johan ser flera utvecklingsmöjligheter i framtiden:
– Jag kan bli sonograf och göra ultraljudsundersökningar, specialisera mig inom strålbehandling eller angiografi och interventioner. Jag kan även bli specialist på själva maskinerna CT, MR, konventionell eller genomlysning, säger Johan.
Har hittat sitt drömjobb
För honom är röntgensjuksköterska ett drömjobb.
– Det är en riktigt bra känsla att veta att om inte jag hade fått fram en riktigt bra diagnostisk bild så hade man inte hittat skadan eller patologin och kunnat hjälpa patienten, säger Johan.
Han hoppas att fler väljer yrket i framtiden.
– Om du gillar att arbeta inom vården, har ett intresse för teknik och bildframställning, gillar snabba möten med patienter och gillar att se resultat direkt – då passar du bra som röntgensyrra. Det är ett jätteroligt jobb – och det hade varit kul att se fler vårdintresserade välja det här yrket.
Om röntgensjuksköterskor
Röntgen, eller bild- och funktionsdiagnostik, är en grundläggande och central funktion inom vården. Röntgensjuksköterskeutbildningen är en akademisk utbildning som omfattar 180 högskolepoäng och ger både en kandidatexamen och en yrkeslegitimation. Varje år utbildas 160 nya röntgensjuksköterskor, ändå råder kompetensbrist i samtliga landets regioner (siffror från Allastudier.se 2024). Totalt i Sverige finns ca 4 000 yrkesverksamma röntgensjuksköterskor varav ca 3 700 är sysselsatta inom hälso- och sjukvård. Av de yrkesverksamma är 79 procent kvinnor och 21 procent män. Av de som arbetar inom hälso- och sjukvården har en majoritet sin anställning inom Regionen (85 procent), övriga 15 procent har sin anställning inom privat sektor. (Socialstyrelsens statistikdatabas 2023).
Om Johan Al-asadi
Namn: Johan Al-asadi
Ålder: 28 år
Bor: Malmö
Yrke: röntgensjuksköterska på Skånes universitetssjukhus, Malmö.
Foto: Johan Bävman
- Kategorier:
- Röntgensjuksköterska
- Nationellt
- Hjälpte informationen dig?