Det är inte enbart dina meriter som avgör när du får en anställning. Dina personliga egenskaper är minst lika viktiga. Ett personligt brev är det svåraste och det viktigaste i en jobbansökan. Brevet ska komplettera ditt CV så att arbetsgivaren få en så tydlig bild av dig som möjligt.
Börja brevet med en tydlig rubrik som beskriver dig och anger vilket jobb du söker. Det är bra att skriva referensnummer till den tjänst som du söker, om det finns.
Inled direkt med att berätta varför du söker tjänsten, vad du är bra på och varför man ska anställa just dig. Visa ditt intresse och förklara varför du vill jobba hos just denna arbetsgivare.
Som medlem har du också tillgång till vår tjänst där du kan få hjälp med ditt personliga brev - i samarbete med Cowrite.
Skriv bara sådant som är relevant
Skräddarsy alltid din ansökan för varje nytt jobb du söker. Allt som du skriver ska vara relevant för tjänsten. Lyft fram det som du tror att arbetsgivaren är intresserad av. Berätta det viktigaste om din utbildning och arbetslivserfarenhet. Om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan du hellre beskriva din utbildning och varför den gör dig lämpad för det sökta arbetet. Beskriv din verksamhetsförlagda utbildning och vad den gett dig. Rada inte upp adjektiv om dig själv, utan koppla dina egenskaper till situationer och ge konkreta exempel. Genom att ge exempel från tidigare arbetslivs- och studieerfarenheter blir du mer trovärdig.
Brevet ska inte enbart vara en upprepning av ditt CV. Beskriv kortfattat dig själv och eventuellt dina intressen för att ge en bättre bild av dig som person. Undvik självklara intressen som att umgås med vänner och försök skriva något som gör att man minns dig. Detta är helt frivilligt och du väljer själv hur privat du vill bli. Det är inte nödvändigt att beskriva sin familjesituation.
Ett bra sätt att avsluta brevet är att visa att du förväntar dig svar och uppmanar till handling: ”Jag ser fram emot ett samtal från er och att jag får tillfälle att presentera mig själv närmare på en intervju.”
Skriv enkelt och kort
Brevet ska vara lätt att läsa och inte för långt, aldrig mer än en A4-sida. Dela in texten i stycken och använd en snygg och luftig layout.
Innan du skriver din ansökan är det bra om du läser på om arbetsgivaren och den tjänst du ska söka. På så sätt kan du bättre anpassa ditt brev för den specifika tjänsten. Gå in på arbetsgivarens webbplats. Ring gärna upp den kontaktperson som anges i annonsen och ställ frågor om tjänsten och arbetsplatsen. Kanske kan du hänvisa till något du vet om arbetsgivaren i din ansökan.
Om du skriver brev och CV som Word-filer (eller motsvarande), tänk på att skicka in dokumenten som pdf-filer som är lätt att bifoga i e-post. Annars kan det uppstå konstiga radbrytningar och andra fel som gör att din ansökan ser konstig ut och blir svårläst.
Vad som bör finnas med i brevet:
- Arbetsgivarens namn och adress, samt namnet på eventuell kontaktperson högst upp i vänstra hörnet.
- Ange ort och dagens datum högst upp i högra hörnet.
- Skriv en rubrik, till exempel ”Angående tjänsten som…” och ange eventuellt referensnummer.
- Inled brevet med det viktigaste först och gå rakt på sak. Varför du söker/Vad du tillför
- Uppge namn, adress, telefonnummer och e-postadress där du kan nås. Ett tips är att lägga uppgifterna i en sidfot för att spara plats.
Checklista
När du har skrivit ditt personliga brev och CV/meritförteckning är det dags att skicka in ansökan. Skriv gärna ut och läs igenom det noga först. Du kan också be någon du litar på att läsa igenom det innan du skickar iväg det.
- Är det rätt namn, adress, telefonnummer och personnummer överallt?
- Är det rätt datum överallt?
- Har du fått med allt du ville?
- Är ansökan snyggt utskriven, utan stavfel?
- Har du kollat med referenspersonerna att de ställer upp?
- Står det rätt mailadress eller namn och adress på kuvertet?
- Står det i platsannonsen att arbetsgivaren vill att det ska stå något särskilt på kuvertet, till exempel referensnummer?
- Kommer din ansökan i tid? Vilket sista datum stod i platsannonsen?
- Kategorier:
- Student
- Anställning
- Nationellt
- Hjälpte informationen dig?