Love Springfeldt har varit förtroendevald på sin arbetsplats inom hemsjukvården i Göteborgs stad i 8 år. Men innan hade han en vana att byta arbetsplats när något fungerade dåligt i arbetsmiljön. Nu stannar han och gör något åt problemen i stället.
Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald
Love Springfeldt
Namn: Love Springfeldt, 40 år
Förtroendevald sedan: 2015
Arbetsplats: Specialistsjuksköterska på Hemsjukvården Majorna Linné i Göteborgs stad
Hur kommer det sig att du ville bli sjuksköterska?
– Jag kände att jag ville ha ett praktiskt yrke där det spelade roll om jag kom till jobbet eller inte. Det var heller ingen i min närhet som jobbade som sjuksköterska och på det sättet kändes det spännande, som en helt ny värld.
Jag hade också prövat att arbeta i vården direkt efter gymnasiet, som vårdare på en psykklinik och trivdes väldigt bra.
Vilket var ditt första jobb efter studierna?
– Mitt första jobb var på en klinik för heroinavgiftning i Göteborg. Därefter reste jag till Norge och arbetade i Tromsö på Lungmedicin. Det var en dröm som jag hade, att få åka till Nordnorge för att uppleva sommaren, vintern och havet där.
Jag kände mig som en fejk i början. Bara för att jag hade på mig mina arbetskläder så betydde det inte att jag var trygg i min roll.Love Springfeldt, förtroendevald på arbetsplats
Minns du hur det var att vara ny i yrket som sjuksköterska?
– Jag minns att jag kände mig som en ”fejk” i början. Bara för att jag hade på mig mina arbetskläder så betydde det inte att jag var trygg i min roll. Jag minns första gången jag skulle ringa till en anhörig och berätta om en patients tillstånd, hur osäker jag kände mig. Men med åren och erfarenheten så blir man trygg. Det är en skön känsla.
Hur kom du i kontakt med Vårdförbundet?
– Jag tycker det är viktigt med organisering och att uttrycka sin röst och under studietiden blev jag medlem i Vårdförbundet och har varit medlem sedan dess.
Och hur blev du förtroendevald?
– I början av min karriär jobbade jag på massa olika arbetsplatser, i ungefär 2,5 år på varje ställe, inom bemanning och på olika avdelningar på sjukhus. Anledningen till att jag bytte jobb var oftast att det var något som hände som gjorde arbetsmiljön sämre.
Kan du ge exempel på vad det kunde vara?
– Ofta var det ett beslut som fattades som jag inte förstod och som fick negativa konsekvenser för verksamheten och patienterna. Det kunde handla om schemaläggning eller nya rutiner som gjorde att verksamheten fungerade sämre.
Till slut insåg jag att mina byten av jobb var mitt sätt att fly från något dåligt i stället för att stanna kvar och försöka göra något åt det. När det blev en konflikt på min arbetsplats och vår förtroendevalda slutade bestämde jag mig för att ställa upp som förtroendevald och försöka påverka i stället för att byta jobb.
Jag har fått bättre förståelse för hur beslut fattas och på vilka grunder de fattas.Love Springfeldt, förtroendevald på arbetsplats
Vad har du fått för insikter som förtroendevald?
– Jag har fått bättre förståelse för hur beslut fattas och på vilka grunder de fattas. Även om besluten är dåliga kan jag se var i organisationen de har fattats och därefter rikta kritiken rätt. Jag och mina kollegor får en förklaring och vi får chans att yttra oss. Det är inte alltid som beslutet kan ändras men beslutsfattare tar ofta till sig våra synpunkter.
Hur kan du påverka i uppdraget som förtroendevald?
– Jag tycker att riskbedömningar är tacksamma, då får man en helhetsbild på ett område och kan lyfta problem på ett konkret sätt. Riskbedömningen resulterar i ett dokument med åtgärdsplaner. Jag brukar ha is i magen och inte stressa fram en massa kritik utan ta det sakligt i det forum som är till för det, eller efterfråga ett sådant forum. Gärna i form av en riskbedömning.
Hur får du stöd i uppdraget som förtroendevald?
– Jag kan erkänna att jag har ingen detaljkoll varken på LAS eller OB-ersättningar. Men vilken tur att det finns massor med kunniga personer i Vårdförbundet som jag kan be om hjälp! Är det ett riktigt knepigt ärende så finns alltid huvudskyddsombudet som kan ta över ärendet.
Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald
Loves tips
Tips till dig som är ny förtroendevald/skyddsombud
- Satsa på relationen med din chef och hitta rutiner för möten och när ni samtalar om arbetsmiljön. Gör riskbedömningar där du tar upp alla risker, även självklara som redan är påtalade på annat håll om de hänger ihop.
- Försök inte att hitta lösningar på alla problem, utan ställ frågor så att du förstår bakgrunden till besluten.
- Se till att få tid avsatt inför och efter möten så att du hinner ta av dig jobbkläderna, lyfta blicken och läsa på. Detta är speciellt viktigt när du är ny i uppdraget.
Så kan du veta om du är rätt för uppdraget
- Om du tycker att det känns spännande.
- Prova! Du är rätt om du tycker att det känns intressant och roligt efter en tid.
- Om du vill förstå varför vissa beslut fattas.
- Hjälpte informationen dig?