Som 12-åring tog hon sin mammas kurslitteratur i barnpsykologi och satte sig i ett hörn och sträckläste. Nyfikenheten på hur människan egentligen fungerar innerst inne drev på hennes läshunger och hon ville aldrig sluta fråga hur och varför.

Att 31-åriga Rebeccah Carlström i Örnsköldsvik därför som en av de första inom Region Västernorrland nappade på en akademisk specialisttjänstgöring (AST) är därför ingen större skräll. När hon är färdig med sin AST i januari 2019 är hon färdigutbildad specialistsjuksköterska inom psykiatri.

- Det var min chef som tyckte att jag skulle söka AST, berättar Rebeccah. Och jag hade redan pratat med Anna Joald på Vårdförbundet Västernorrland om den nya studieformen.

Sedan Vårdförbundet tog fram den nya modellen med akademisk specialisttjänstgöring har åtta landsting/regioner runtom i landet och 21 kommuner påbörjat AST under 2017. Modellen togs fram för att göra det möjligt för sjuksköterskor att läsa upp sig till specialistsjuksköterskor under en utbildningsanställning med bra villkor.

Lyssna på podden där Rebeccah berättar: "Människan är så komplex. Jag vill förstå henne bättre."

- I Västernorrland är landstinget duktiga på att erbjuda sin personal en AST. Däremot är intresset tyvärr klent bland kommunerna, konstaterar Anna Joald på Vårdförbundet. Och så verkar det ju se ut över hela landet.

Rebaccah Carlström och Anna Joald, förtroendevald och skyddsombud samt ledamot i Vårdförbundet avdelning Västernorrland. Foto: Dan Lepp.

Rebeccah Carlström kände stödet från sin chef och började leta runt bland universiteten och fann vad hon sökte i Luleå. Med tanke på att Rebeccah är mamma till en 10- och 7-åring var det viktigt att det inte skulle bli odrägligt många studiedagar på bortaplan. Men det löste sig i och med att hela utbildningen på Luleå Universitet bedrevs på distans.

- Jag jobbar 2,5 dag och pluggar 2,5 dag. Och när jag pluggar sitter jag framför min dator, utan dryga resor till och från skolan. Visst, det kan bli lite stökigt när alla pratar i mun på varandra när undervisningen är webbaserad, men disciplinen blir allt bättre.

Att hon hamnade inom vården var långt ifrån självklart. På gymnasiet var det IT/media som gällde, och när hon fick rådet av en lärare att prova hemtjänsten som sommarjobb var hon aldrig medveten om att det skulle bli en ögonöppnare.

- Det var det bästa jag nånsin gjort! Jag kände mig hemma i vården från dag ett. När jag sen blev gravid började jag plugga på distans till undersköterska under min mammaledighet, säger Rebeccah.

När hon inte studerar så jobbar Rebeccah som telefonrådgivande sjuksköterska på Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Dan Lepp. 

Hon jobbade på lite olika boenden i Örnsköldsvik, blev gravid igen och började på kirurgen på Örnsköldsviks sjukhus.

- Då kom nästa aha-upplevelse. Jag ville ju så mycket mer; blanda dropp, sätta nålar och allt det där. Så då sökte jag och kom in på sjuksköterskeutbildningen.

Läs även: Jessicas karriär fick ett lyft med Vårdförbundets studiemodell

Och nu är det alltså nästa steg som gäller för Rebeccah: en AST-tjänst på psykiatriska mottagningen på Ö-viks sjukhus. Hon har fått stort stöd av sin arbetsgivare som pusslar lite för att läsandet och jobbandet ska klicka i varandra.

Vilket råd vill hon ge till den som går och funderar på en AST?

- Prata med Vårdförbundet och din chef för att se vilka möjligheter som finns. Och sen gäller det att hitta rätt universitet som passar in i din livssituation. Så klart ska du även kolla upp behörighetskrav.

Det här är AST

Akademisk Specialisttjänstgöring (AST) är en utbildningsmodell som Vårdförbundet har tagit fram för att du som sjuksköterska ska kunna vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska.